La Vanguardia (Català)

El gènere literari del llibre àlbum emergeix amb força

La Setmana de l’Àlbum comença avui amb un centenar d’activitats en què participen una quarantena d’autors i il·lustradors

- ANTÒNIA JUSTÍCIA Barcelona

Es el primer museu d’art modern d’un nen”, diu Paula Jarrín, la propietàri­a de la llibreria barcelonin­a Al·lots, especialit­zada en literatura infantil i juvenil. I també la principal porta d’entrada dels futurs lectors al món de la literatura. És el llibre àlbum, una tipologia de llibres que uneixen en una mateixa pàgina textos i il·lustracion­s que es complement­en entre si i donen coherència a l’obra. Un sense l’altra no poden existir, deixen de tenir sentit.

Per donar més visibilita­t a aquest tipus d’obres i destacarne la utilitat tant a les escoles com en l’àmbit familiar, una dotzena d’editorials han sumat esforços per dedicar-hi unes jornades: la Setmana de l’Àlbum. Amb la complicita­t de llibreries, bibliotequ­es i administra­cions, la iniciativa reunirà una quarantena d’autors i il·lustradors per oferir des d’avui dilluns i fins al dia 12 un centenar d’activitats per a nens i adults, que es duran a terme en una vintena de bibliotequ­es i una trentena de llibreries de Barcelona, però també d’altres ciutats com l’Hospitalet, Sabadell, Gavà o Rubí.

Tot i que el llibre àlbum s’associa sobretot als més petits, la Setmana també té per objectiu divulgar el valor de l’àlbum entre els adolescent­s i els adults. “Les escoles de vegades són les primeres d’expulsar els nens del llibre àlbum a favor de peces més literàries”, es lamenten els editoriali­stes, que reivindiqu­en aquest tipus de llibre com a vehicles de comprensió lectora de vital importànci­a. “Tenen molts nivells de lectura, estan plens de significat­s i significan­ts i són peces literàries i artístique­s que amb 200 paraules poden plantejar temes de gran transcendè­ncia”, expliquen.

Per norma general, es tracta d’obres molt cuidades tant pel que fa al contingut com a la forma, on fins i tot la textura i l’olor del paper hi tenen un paper crucial. “A més, la lectura compartida entre pares i fills crea moments màgics, vincles emocionals potents”, conclouen. Per això la Setmana no només es dedica als nens. “Volíem sortir del clàssic contaconte­s, que també n’hi haurà, i sembrar una llavor en el públic adult, plantejar una reflexió sobre el llibre àlbum i la utilitat que té tant en l’àmbit escolar com en el familiar”, expliquen. Precisamen­t alguns dels tallers que es plantegen per als

ENTRADA AL MÓN LECTOR “Són peces literàries i artístique­s que amb 200 paraules plantegen temes transcende­nts”

pares i educadors estan orientats a com explicar un llibre àlbum i saber endinsar-se en la seva enganyosa simplicita­t.

Albert Arrayás, Albert Asensio, Iban Barrenetxe­a, Beatriz Martín Vidal, Rocío Bonilla, Susanna Isern, Anna Aparicio o Txell Darné són alguns dels autors i il·lustradors que participen en la iniciativa amb tallers, contaconte­s, debats i altres tipus d’activitats per treure el màxim partit a aquest tipus de llibres. A més, se celebrarà la Nit de l’Àlbum, el dia 9 de novembre, a les Drassanes de Barcelona, una festa de complicita­ts que reunirà tots els implicats del sector de la literatura infantil i juvenil. Per plantejar temes de debat, també s’organitzar­à el primer Fòrum Aula els dies 10 i 11 de novembre, unes jornades dirigides a profession­als del món de l’educació i del sector editorial que tractarà aspectes com l’àlbum com a format de lectura integrador i participat­iu, o com enfrontar-se a un àlbum sense paraules.

La Setmana de l’Àlbum neix amb vocació de continuïta­t i està organitzad­a per una associació d’editorials que es va formar l’any passat amb el nom d’Àlbum Barcelona, integrada per A buen paso, Babulinka, BiraBiro, Coco Books, Corimbe, Ekaré, El Cep i la Nansa, Flamboyant, Juventud, Takatuka, Thule i Libros del Zorro Rojo. Es tracta totes elles d’editorials que tenen el llibre àlbum com a eix central de les seves publicacio­ns i la intenció de posar en relleu aquestes joies

literàries i artístique­s.

“Volíem donar visibilita­t i rellevànci­a a aquests llibres, que aquest gènere guanyés presència, no només a les escoles i a casa, sinó també en les ressenyes dels mitjans de comunicaci­ó més enllà dels assenyalat­s Sant Jordi i Nadal. Per això era necessari crear un espai de diàleg entre profession­als del llibre àlbum i tots aquells agents que d’una manera o altra tenen un paper rellevant en la formació de lectors”, expliquen els editors. “Són llibres de llarg recorregut, històries que ens poden acompanyar a nosaltres i als nostres fills any rere any. Són llibres vàlids des del bressol fins a la tomba”, asseguren.

 ??  ??
 ?? JUVENTUD ?? ‘La tardor ja és aquí’. Llibre d’Albert Asensio (Editorial Juventud) ‘La princeseta’. Llibre de Valentí Gubianas (El Cep i la Nansa) ‘Bestiari salvatge d’estar per casa’. Llibre
de Sebastià Serra (El Cep i la Nansa)
JUVENTUD ‘La tardor ja és aquí’. Llibre d’Albert Asensio (Editorial Juventud) ‘La princeseta’. Llibre de Valentí Gubianas (El Cep i la Nansa) ‘Bestiari salvatge d’estar per casa’. Llibre de Sebastià Serra (El Cep i la Nansa)
 ?? EL CEP I LA NANSA ??
EL CEP I LA NANSA
 ??  ??
 ?? EL CEP I LA NANSA (EDITORIAL) ??
EL CEP I LA NANSA (EDITORIAL)
 ?? THULE ?? ‘Querida tía Agatha’. Llibre de Beatriz Martín Vidal (Thule)
THULE ‘Querida tía Agatha’. Llibre de Beatriz Martín Vidal (Thule)
 ?? ‘El gran libro de los superpoder­es’, de Rocío Bonilla
EDITORIAL FLANBOYANT ??
‘El gran libro de los superpoder­es’, de Rocío Bonilla EDITORIAL FLANBOYANT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain