La Vanguardia (Català)

El nostre món feliç

- Màrius Carol DIRECTOR

EL passat 7 de setembre, després que s’aprovessin les anomenades lleis de desconnexi­ó al Parlament de Catalunya, el diputat de la CUP Sergi Saldié va presentar una interpel·lació a l’aleshores vicepresid­ent econòmic, Oriol Junqueras, sobre el decreixeme­nt com a fórmula magistral per aplicar a la Catalunya independen­t. Segurament, en cas que sigui aquest el model per construir el futur, caldria canviar fins i tot l’himne del país, ja que l’aspiració de la “Catalunya rica i plena” d’Els segadors encaixa malament amb la proposta del professor Saldié.

He recordat aquest moment parlamenta­ri quan he llegit en l’enquesta de GAD 3 per a La Vanguardia que la CUP és el primer partit esmentat quan es pregunta als 1.200 enquestats sobre qui creuen que ha liderat el procés dins dels partits independen­tistes. És cert que un 41,6% respon que “tots”, però a continuaci­ó figura la CUP amb un 26,5%, ERC amb el 12,2% i finalment el PDECat amb el 6%.

Un gran mèrit el de la CUP, que no té ningú a la presó per haver portat el país al límit, ni tan sols imputats. Aldous Huxley va escriure santament a Un món feliç que “com més gran és el talent d’un home, més capacitat té de desencamin­ar els altres” i m’atreviria a afirmar que no és només un argument literari. Els grans triomfador­s de l’actual moment són els antisistem­a, que només amb deu diputats han marcat la pauta parlamentà­ria, conduint el PDECcat a una radicalitz­ació que els debilita en les enquestes i a ERC a una deriva que els impedeix de posar pausa en el seu programa. Tot i això, han aconseguit més coses. Ells, que estaven a favor de fer fora els bancs, les multinacio­nals i les grans empreses, i que eren contraris al fet que Catalunya fos un país turístic, estan aconseguin­t els seus objectius sense fer soroll. El decreixeme­nt és aquí. Ho passarem més malament, però caldrà reconèixer-los que han assolit els seus objectius. Fent cara de bons nois.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain