La Vanguardia (Català)

“Cap dictador no ha de subestimar els EUA”, adverteix Trump a Tòquio

El Pentàgon aposta per la invasió de Corea del Nord per liquidar el seu arsenal

-

Hong Kong. Correspons­al

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha iniciat la primera gira asiàtica començant fort. Tot just arribar ahir a Tòquio va etzibar la primera andanada i va afirmar que “cap dictador no hauria de subestimar la determinac­ió dels EUA”, en al·lusió al règim nord-coreà. Va ser el seu primer comentari contra Corea del Nord, una qüestió sobre la qual pretén crear un front comú amb el Japó i Corea del Sud abans de demanar a la Xina que faci més pressió sobre el líder nord-coreà Kim Jong-un. Va abordar aquesta idea amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe, mentre jugaven a golf en un exclusiu club privat al nord de Tòquio.

Donald Trump va exercir ahir de comandant en cap just després d’arribar a Tòquio, la primera etapa d’una gira de dotze dies que el portarà a Corea del Sud, la Xina, el Vietnam i les Filipines. El seu primer acte va consistir a visitar la base Yokota, situada a l’oest de Tòquio. Allà, amb una caçadora militar, es va dirigir a les tropes i, després de destacar la importànci­a estratègic­a de l’aliança amb el Japó, va disparar la primera bala contra Pyongyang. “Ningú, cap dictador, cap règim, ni cap nació, no hauria de subestimar mai la determinac­ió dels EUA”, va dir entre aclamacion­s dels soldats.

Un informe del Pentàgon fet públic ahir indica que només una invasió terrestre garantiria la destrucció total de l’arsenal nuclear nord-coreà. Aquesta incursió, però, és summament arriscada, ja que el més probable és que, abans que els soldats dels Estats Units poguessin assolir les instal·lacions secretes i subterràni­es de Corea del Nord, Kim Jong-un donaria l’ordre de disparar.

Malgrat aquest escenari dantesc, Trump va indicar: “No cedirem mai, no vacil·larem mai i no flaquejare­m mai per defensar el nostre poble, la nostra llibertat i la nostra gran bandera”.

Aquest missatge anava dirigit a Corea del Nord, “un dels problemes més grans per als EUA i per al món sencer, i per això volem resoldre’l”, segons va admetre Trump en el viatge a bord de l’Air Force One. I és que les últimes accions de Pyongyang, incloent-hi els míssils balístics que van sobrevolar el Japó i la sisena prova nuclear, suposen tot un repte per a Washington i els seus aliats.

Una situació que el va portar a subratllar que “els últims 25 anys han estat de debilitat total, per la qual cosa ara apostem per un enfocament molt diferent”, va dir Trump per justificar l’enduriment de la seva retòrica cap al líder nord-coreà Kim Jong-un. En aquest context, va dir que adoptarà “molt aviat” una decisió per incloure Corea del Nord entre els països “patrocinad­ors del terrorisme”.

En la seva intervenci­ó no es va estar de garantir a les autoritats nipones el compromís de Washington per defensar el seu país en cas d’agressió. “El Japó és un soci fort i capaç i un aliat crucial dels EUA”, va dir Trump, unes declaracio­ns que el Govern nipó volia sentir després de les amenaces nord-coreanes.

Trump va reiterar aquestes garanties després quan es va trobar amb el primer ministre nipó Shinzo Abe, al club de golf privat Kasumigase­ki, al nord de Tòquio, on es va desplaçar en helicòpter des de la base de Yokota.

Abe va escollir una partida de golf per trencar el gel en la seva trobada amb Trump, en vista de l’excel·lent resultat que li van reportar els forats que van fer junts en la seva visita a Mar-a-Lago, a Florida, el febrer passat. La diplomàcia del golf, a més, té un especial significat per al premier nipó, ja que fa 60 anys, el seu avi Nobosuke Kishi, llavors primer ministre, també va jugar a golf amb un president dels EUA, Dwight Eisenhower. Això va portar ahir Abe a cuidar fins al més mínim detall, cosa que va portar els dos mandataris a comparèixe­r davant de la premsa amb sengles gorres blanques amb la inscripció “En Donald i en Shinzo faran l’aliança encara més forta”.

Durant la partida de nou forats, els dos líders van abordar la crisi de Corea del Nord i van parlar de comerç internacio­nal, segons va indicar a la premsa un alt responsabl­e dels Estats Units.

Durant la seva estada de dos dies a Tòquio, Trump vol forjar una posició comuna amb Abe davant Corea del Nord i després sumarhi Corea del Sud. La seva idea és arribar a Pequín amb una aliança regional ferma per poder pressionar el president xinès, Xi Jinping, perquè multipliqu­i els seus esforços per controlar Kim Jong-un. Una acció en què vol implicar el president rus Putin. La Casa Blanca diu que es reuniran al Vietnam, en la cimera de països Àsia-Pacífic.

Abe i Trump són partidaris d’aplicar la màxima pressió a Pyongyang, sense descartar l’opció militar, encara que tampoc no rebutgen el diàleg si Kim Jong-un renuncia al programa nuclear.

El premier nipó, per la seva banda, vol reforçar els vincles amb Washington en matèria de seguretat i obtenir el seu aval per modificar la Constituci­ó pacifista que els EUA van imposar al Japó el 1947, cosa que li permetria potenciar la seva capacitat militar internacio­nal, un objectiu que Abe s’ha proposat de dur a terme i que modificari­a l’equilibri geoestratè­gic d’Àsia-Pacífic.

El líder japonès disposa actualment d’una supermajor­ia de dos terços al Parlament que li permet emprendre aquest projecte. Però sap que és difícil que obtingui la llum verda definitiva. El seu soci de Govern, el partit budista Nou Komeito, és reticent a aquests canvis, que a més tenen un rebuig popular ampli. Es tracta d’una situació que dificulta l’aprovació d’aquesta reforma constituci­onal en un referèndum, últim pas per ser aplicada.

El president nord-americà critica “la feblesa dels últims 25 anys” contra el règim nord-coreà

 ?? KIM KYUNG-HOON / BLOOMBERG ?? Donald Trump i Shinzo Abe arribant ahir a la nit al restaurant Ukai-Tei de Tòquio, on van sopar amb les seves dones
KIM KYUNG-HOON / BLOOMBERG Donald Trump i Shinzo Abe arribant ahir a la nit al restaurant Ukai-Tei de Tòquio, on van sopar amb les seves dones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain