La Vanguardia (Català)

El príncep de Twitter

El multimilio­nari Alualid bin Talal és un dels purgats en l’ofensiva anticorrup­ció saudita

- BARCELONA Redacció i agències

Figura entre les 50 persones més riques del planeta. Té 62 anys i una fortuna estimada que va dels 19.000 als 32.000 milions de dòlars, segons les fonts que es consultin. El que segur que ho té molt clar és ell. El príncep Alualid bin Talal, un dels prínceps multimilio­naris detinguts a l’Aràbia Saudita per presumpta corrupció. D’allò més primmirat i capaç de llegir balanços mentre manté una conversa sobre negocis i mira algun canal de notícies –disposa de grans inversions en l’àmbit audiovisua­l–, recentment va demandar Forbes perquè va afirmar que faltaven milers de milions de dòlars en els càlculs que la publicació va fer sobre la seva fortuna.

El príncep Alualid s’ha dedicat des de sempre a fer créixer la fabulosa i voluminosa herència que va rebre del seu pare i el seu avi i no s’ha ficat en política de manera directa. Sí que ha fet, en canvi, gestos importants per marcar certa distància amb l’ortodòxia del regne amb paraules i alguns fets. Un terç dels treballado­rs del seu gegantí hòlding KHC (Kingdom Holding Company) són dones.

A més, entre el nombrós equip de pilots d’aviació que té per fer volar la seva enorme flota privada de jets des de fa molt de temps disposa d’una dona. I ho va fer molt abans que s’anunciés que les dones saudites podran tornar a conduir cotxes. Té, a més a més, un Airbus A-380 i un Boeing 747.

Tot i això, també ha estat capaç de dur a terme iniciative­s que comprometi­en la qualitat dels seus valors humans, com ha estat la contractac­ió en massa de nans per als seus centres lúdics de luxe amb spa enmig del desert. Els nans compleixen funcions d’entretenim­ent a l’estil dels antics joglars i complement­en els serveis.

Aquests centres d’esbarjo són una petita part de la seva gegantina fortuna, que es basa en operacions financeres. Disposa, a través del seu hòlding, d’accions de companyies tan populars com Twitter, Apple, Disney, 21th Century Fox o Time Warner, a més d’actius a Citygroup i en cadenes hoteleres de luxe.

Va ser precisamen­t en aquest àrea de negoci quan va tractar per última vegada amb Donald Trump, avui president dels Estats Units. Alualid va liderar un grup inversor que va obtenir el control d’hotel Plaza de Nova York, que era del magnat novaiorquè­s, a qui un parell de dècades abans ja li havia comprat un iot de luxe.

El 2015, quan va començar la cursa cap a la Casa Blanca, Alualid va dir de Trump que era una “desgràcia” per als republican­s i per als Estats Units i li va demanar que es retirés, ja que, segons el saudita, no la guanyaria mai.

Molt primmirat i excèntric, és capaç de contractar legions de nans per al seu divertimen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain