La Vanguardia (Català)

Les urnes dormen a Sicília

L’escrutini electoral a l’illa italiana més gran comença 10 hores després de concloure la votació

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Les urnes tenen molta son a Sicília. Després d’una jornada de feina, necessiten dormir deu hores per recuperar-se. No és un acudit. És el que va passar ahir a l’illa italiana més gran després dels comicis regionals. La llei electoral siciliana estipula que l’escrutini ha de començar a les 8 del matí de l’endemà; és a dir, d’avui dilluns. No hi ha altres exemples coneguts a Europa d’una norma tan estranya per a una democràcia moderna i en l’era de la immediates­a digital.

El president sicilià sortint, Rosario Crocetta, va fer mea culpa per no haver canviat l’absurda llei electoral, vigent des del 2005, durant el seu mandat. Per corregir una mica l’error, va instar el ministre de l’Interior, Marco Minniti, a enviar els carrabiner­s i la policia per reforçar la seguretat als col·legis electorals, durant la nit, i evitar així qualsevol temptació de tupinada. El Moviment 5 Estrelles (M5E) i Esquerra Italiana han alertat del perill que es corre i s’han sumat a la petició d’una vigilància estricta.

A Sicília ningú no es fia de deixar les urnes dorments sense custòdia durant deu hores. De fet, fa deu anys ja hi va haver un frau flagrant, constatat per una sentència judicial, en les eleccions municipals de Palerm. Minniti va prometre col·laborar-hi en la mesura del possible, però va recordar que, a l’illa meridional, dotada d’un estatut especial d’autonomia, “correspon a l’administra­ció regional gestionar totes les fases del procés electoral”. El diari La

Repubblica va parlar ahir d’“urnes als llimbs” i va exigir posar fi a l’anacronism­e sicilià. Durant deu hores, no es comptaran vots però sí que se sabran les dades d’alguns sondejos a peu d’urna –de fiabilitat dubtosa–, cosa que farà la situació encara més surrealist­a.

Aquestes eleccions sicilianes, en què parteixen com a favorits, colze a colze, el centredret­a i l’M5E, ja han viscut altres polèmiques com la dels anomenats “impresenta­bles”. Es tracta de candidats a les llistes de diversos partits als quals s’atribueixe­n vincles indirectes amb la Cosa Nostra, la màfia regional. En un editorial, el Giornale di

Sicilia recordava ahir alguns dels problemes endèmics de l’illa, com l’excés d’ocupació pública (autèntique­s feines subvencion­ades). Es calcula que el 40% de la força laboral està relacionad­a amb les administra­cions públiques. Això suposa quatre vegades més que al nord d’Itàlia. Sempre causa escàndol recordar, per exemple, que els guàrdies forestals sicilians són un impression­ant exèrcit de 23.000 membres, una xifra sens dubte exagerada però que s’ha tolerat en nom de la pau social.

El Giornale di Sicilia recordava en la seva anàlisi que, fa cinc anys, després de la victòria de Crocetta –amb un mandat que ha estat un fiasco–, el diari va titular que Sicília havia patit “un terratrèmo­l”. Aquesta vegada, el diari va reconèixer que, atesa la corrupció, la ineficiènc­ia administra­tiva i l’estancamen­t econòmic, “per a aquesta Sicília no n’hi ha prou amb un terratrèmo­l sinó que cal una prolongada sèrie sísmica, política, ètica i econòmica.

 ?? MICHELE NACCARI / EFE ?? Col·legi electoral de Palerm, ahir al matí
MICHELE NACCARI / EFE Col·legi electoral de Palerm, ahir al matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain