La Vanguardia (Català)

Puigdemont s’entrega a la justícia belga, que el deixa en llibertat vigilada

El jutge de Brussel·les prohibeix a l’expresiden­t i els exconselle­rs abandonar Bèlgica

- Beatriz Navarro Brussel·les

Carles Puigdemont i els quatre exconselle­rs instal·lats des de fa una setmana a Bèlgica van ser interrogat­s ahir i posats en llibertat amb mesures cautelars gairebé quinze hores després per un jutge d’instrucció de Brussel·les, en compliment de l’euroordre remesa per la justícia espanyola, va informar ahir a la nit la Fiscalia de Brussel·les.

Desitjosos de demostrar la seva anunciada disposició a “col·laborar plenament amb la justícia belga”, els cinc es van presentar ahir a les 9.17 hores del matí a la comissaria de la policia federal belga a la rue Royale de Brussel·les. Podien haver esperat que els detinguess­in però van evitar ser fotografia­ts en aquella situació, personant-se voluntària­ment al lloc. Així ho havien pactat la vigília a través dels seus advocats, va explicar el portaveu de la Fiscalia de Brussel·les, Gilles Dejemeppe, després que Bèlgica donés justifican­t de recepció al mandat europeu de detenció i lliurament cursat contra els membres del Govern deposat que dijous van eludir declarar a l’Audiència Nacional per sedició, rebel·lió, malversaci­ó de fons públics, desobedièn­cia a l’autoritat i prevaricac­ió que els imputa la justícia espanyola.

Puigdemont i els consellers Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxel Serret van ser traslladat­s poc abans de les dues de la tarda a la seu de la Fiscalia federal en cotxes policials camuflats (no anaven emmanillat­s, van explicar fonts judicials). Van testificar fins al voltant de les nou de la nit, davant d’un jutge d’instrucció que tenia 24 hores de termini per resoldre no sobre el fons de l’assumpte sinó sobre si era necessari o no mantenir-los en presó preventiva. La seva conclusió va ser que el risc de fuga no era significat­iu i que poden seguir en llibertat amb condicions: no abandonar Bèlgica sense permís del jutge, residir en un domicili fix i mantenir-se a disposició del jutge en el país fins a nou avís.

Mentrestan­t, les instàncies judicials belgues pertinents examinaran la seva petició de transferèn­cia a Espanya per ser jutjats, per a la qual cosa la Cambra del Consell de Brussel·les celebrarà una vista amb els acusats abans de 15 dies. La decisió no s’ha de donar per segura en vista de la diferent tipificaci­ó en el codi penal belga dels delictes que se’ls imputa. La defensa insisteix a més que els seus drets fonamental­s no estan garantits a Espanya. La decisió final sobre l’eventual lliurament a Espanya s’ha de prendre en un termini de 60 dies encara que en casos excepciona­ls podria allargar-se fins a 90 dies.

“Potser per consell dels seus advocats”, tots han elegit el neerlandès –i no el francès, la llengua més parlada de Brussel·les i la que alguns d’ells parlen– com a llengua dels procedimen­ts judicials, va explicar Dejemeppe. Els dos idiomes són oficials a la capital belga i és possible triar la llengua amb què es desenvolup­arà el procés. “És un dret” de l’acusat, que s’expressa a través d’intèrprets, i una forma de “respectar i facilitar la feina del seu advocat”, afirmen en l’entorn de Puigdemont, que ha optat per un lletrat flamenc davant la interpreta­ció generalitz­ada que s’ha triat el neerlandès com a llengua processal per trobar un magistrat potser amb més sensibilit­at cap a la qüestió catalana.

La decisió final sobre el seu trasllat a Espanya està en mans dels jutges, en teoria sense interferèn­cies polítiques, com passava abans de la creació de l’euroordre, amb els antics procedimen­ts d’extradició. “No hem parlat amb cap ministre, ni de Bèlgica ni d’Espanya, ni amb cap autoritat”, va insistir l’esmentat portaveu. La pressió política al voltant del cas, tot i això, augmenta per moments.

Les friccions entre la candent situació política i els processos judicials en marxa –ara mateix, més difícils d’explicar a Europa que l’aplicació de l’article 155– han fet bascular l’actitud dels polítics bel-

L’expresiden­t i els exconselle­rs van acordar entregar-se amb la policia

La decisió sobre el lliurament a Espanya es podria demorar fins a 60 dies Els processats han triat el neerlandès i no pas el francès com a llengua del procés

 ??  ?? La silueta de Carles Puigdemont a través de les finestres d’una de les sales de la Fiscalia General a Brussel·les
La silueta de Carles Puigdemont a través de les finestres d’una de les sales de la Fiscalia General a Brussel·les
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain