La Vanguardia (Català)

Refugi i aparador

La comitiva del Govern ha mesurat al detall les aparicions públiques

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les

Localitzat per la policia belga des de les seves primeres hores al país, el parador de Carles Puigdemont i alguns dels seus exconselle­rs ha estat un dels secrets més ben guardats de la ciutat. Brussel·les és de moment el seu refugi davant l’acció de la Justícia espanyola però és també el seu aparador per internacio­nalitzar la crisi. “No s’amaga”, insisteixe­n en el seu entorn, però la comitiva catalana ha mesurat al detall les seves aparicions públiques durant l’última setmana.

Dilluns, la primera confirmaci­ó de la seva presència a la ciutat per part del seu equip va arribar a l’hora de sopar. “Les patates fregides belgues són excel·lents”, va comentar a Twitter un dels seus col·laboradors. Abans s’havien reunit amb advocats a Brussel·les i Flandes per valorar les seves opcions legals.

Dimarts, la crisi política catalana que la UE tant ha volgut evitar va esclatar a les seves portes, amb la compareixe­nça de Puigdemont i sis dels seus exconselle­rs davant la premsa internacio­nal per anunciar que es queden a Brussel·les. Aquella tarda Puigdemont va passejar per la plaça de Luxembourg i es va fotografia­r somrient amb diversos vianants . Al vespre, diversos exconselle­rs van abandonar en taxi l’hotel Chambord de la rue de Namur, assetjat per la premsa, i van tornar a Barcelona. La difusió d’informacio­ns (falses) que apuntaven que l’expresiden­t també tornava, li va produir una gran irritació, expliquen en el seu entorn. De fet, ell només sortia a sopar.

Des d’aquell moment el parador de Puigdemont i la resta de consellers es desconeix. Dimecres l’expresiden­t va oferir un “missatge institucio­nal” gravat en un lloc indetermin­at i difós per TV3 en què confirmava que no anirien a declarar l’endemà a Madrid. Següent escenari, De Karsmakers, un popular cafè a prop del Parlament Europeu. Una foto difosa per RNE el situa al local dijous al matí, juntament amb Josep Maria Matamala, l’amic personal, exregidor de CiU a Girona, a la mateixa hora que altres membres del Govern entraven a l’Audiència Nacional.

Bèlgica, refugi i aparador. Aquella mateixa tarda, havia de gravar

Puigdemont es dedica a “llegir, a informar-se. Està en contacte amb Catalunya”, expliquen els seus col·laboradors

una entrevista amb la cadena de televisió pública francòfona de Bèlgica, la RTBF, però la va posposar a divendres. “L’únic que ens va demanar va ser màxima discreció”, diu Quentin Warlop, un dels periodiste­s de la RTBF que el va entrevista­r. L’entrevista va ser gravada i emesa en diferit per evitar trobarse la premsa a la sortida. A l’arribada l’esperaven les càmeres de La Sexta. Puigdemont i els seus col·laboradors “es van posar relativame­nt nerviosos”. “La filtració no va venir de part nostra”, insisteix Warlop. Tot just mitja dotzena de persones estaven al corrent de qui era el seu convidat secret.

No se’n sap res dels seus passos de dissabte. Han estat a Brussel·les i els seus voltants. “El president està dedicant el seu temps a llegir, a informar-se. Està en contacte amb Catalunya, amb el món, amb els seus advocats”, expliquen en el seu entorn, una xarxa de suports teixida al voltant dels eurodiputa­ts d’ERC (Jordi Solé i Josep Maria Terricabra­s) i PDECat (Ramon Tremosa). Ahir, Puigdemont i els seus exconselle­rs van evitar la imatge de ser detinguts per la policia belga, que havia de donar compliment a l’euroordre emesa per Espanya, i van anar pel seu propi peu a la comissària de la rue Royale de Brussel·les.

 ?? MARK CARLSON / AP ?? Puigdemont el dia 31 d’octubre al carrer Froissart de Brussel·les
MARK CARLSON / AP Puigdemont el dia 31 d’octubre al carrer Froissart de Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain