La Vanguardia (Català)

Catalunya, el somni i la tragèdia

- Felip Puig Godes FELIP PUIG GODESExcon­seller de la Generalita­t i i militant del PDECat

Es la segona vegada que manllevo, i adapto, frases i conceptes exposats pel meu mestre Joan B. Culla a l’hora de proposar idees i estratègie­s polítiques.

Va ser el juliol del 2008 quan, en el meu discurs de cloenda del XV congrés de Convergènc­ia, vaig proposar que “en la independèn­cia de Catalunya cal pensar-hi sempre, parlar-ne quasi mai i treballar-hi cada dia”. Una reflexió similar a la que Culla atribueix a Haim Weizmann després de l’anomenat Llibre Blanc de Churchill de l’any 1922, en el seu formidable llibre Israel, el somni i la tragèdia (pàgina 129, editorial La Campana, 2004).

Aprofito el títol de l’obra de J.B. Culla per contextual­itzar el moment transcende­nt de la nostra història en què ens trobem. Tant se val on situem el punt de partida de la nostra dissortada (?) trajectòri­a comuna amb Espanya. Els successius episodis de revolta, incomprens­ió, intents de pacte, manca de diàleg, repressió, desfeta, represa i reconstruc­ció, equilibri inestable, compromís polític, lideratge econòmic, amb la societat espanyola, no han trobat, mai, un escenari de respecte a la diversitat ni de reconeixem­ent d’una pluralitat només identifica­da per una de les parts.

Avui, en ple segle XXI, Catalunya torna a veure’s sotmesa a la repressió i a la violència. Espoli fiscal, derogació de les nostres institucio­ns d’autogovern, criminalit­zació del nostre model educatiu, lingüístic i cultural, empresonam­ent del nostre Govern, exili del president de la Generalita­t, amenaces i xantatges, justícia parcial i arbitrària, policia política i hisenda intervingu­da.

Després de la represa del somni, amb el procés participat­iu i la festa democràtic­a del 9-N de 2014, xoquem amb una nova tragèdia: les conseqüènc­ies de l’emocionant, però frustrat, referèndum de l’1 d’ octubre passat.

Ni el somni ni la tragèdia ens haurien de portar a una nova etapa de convulsió i de primacia dels interessos partidiste­s, ben legítims però de ben segur perjudicia­ls per als interessos col·lectius d’una possible majoria demòcrata i sobiranist­a. Ens trobem davant una nova disjuntiva històrica. Hem arribat aquí amb coratge, encerts i alguns errors, impulsats per (1) la sublimació del conflicte polític, (2) el ressó internacio­nal i (3) la mobilitzac­ió social.

I ara, què farem? M’atreveixo a suggerir una aposta pel “catalanism­e sintètic”: aconseguir guanyar (4) la majoria social i (5) la legitimita­t.

Llegint les darreres notícies i declaracio­ns sobre les condicions per a una possible llista unitària, sobre l’aparició de grupuscles provinents de l’antiga Convergènc­ia i Unió, sobre les crides a la unitat d’acció però “cadascú al seu lloc” i l’argument de la “dilució de les polítiques socials”, abandono el fil argumental i intel·lectual de J.B. Culla i veig passar en la meva imaginació els hilarants, per bé que reals i tràgics, fotogrames de la lluita partidista tant ben retratats per Monty Python a La vida de Brian.

Hi ha motius més que suficients per intentar superar la tradiciona­l tendència del catalanism­e polític a la fragmentac­ió i a la lluita caïnita, que en el fons ha estat, i és, una de les nostres grans debilitats.

Sabrem aprofitar aquesta oportunita­t i anar a aquestes eleccions no només amb un denominado­r comú, sinó també amb una llista unitària que sumi i aprofiti els efectes de la llei D’Hondt? Encapçalad­a pel president, perseguit per la justícia, amb els dos presidents i els governants a la presó com candidats, amb independen­ts i representa­nts de la societat, amb totes les sigles i sensibilit­ats d’ERC, CUP, PDECat, En Comú, Podem, Demòcrates i la resta de polítics desencanta­ts amb el PSC i altres opcions...

Democràcia, llibertat, amnistia, i referèndum pactat amb l’Estat. Objectiu: assolir el 60% dels vots i 90 diputats al Parlament de Catalunya. Majoria i legitimita­t. Majoria absoluta indiscutib­le al Parlament, Govern d’unitat fins a assolir el referèndum legal i una conseqüent llista unitària a les eleccions a les Corts espanyoles.

Síntesi i unitat o Monty Python. Intentar avançar junts o enrocarnos per empatar.

Hi ha motius més que suficients per intentar superar la tradiciona­l tendència del catalanism­e polític a la fragmentac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain