La Vanguardia (Català)

L’ANC convoca una marxa a Brussel·les per al 6 de desembre

Les entitats sobiranist­es van obrir ahir “la setmana de la llibertat”

-

BARCELONA Redacció i agències

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) pretén convocar una concentrac­ió el 6 de desembre a Brussel·les per “internacio­nalitzar” el conflicte català i recordar els exconselle­rs presos i els “exiliats”, amb referència a l’expresiden­t Carles Puigdemont i a quatre dels seus consellers destituïts. La data coincideix amb l’aniversari de la Constituci­ó espanyola. L’anunci d’aquesta iniciativa el va realitzar ahir el vicepresid­ent d’aquesta organitzac­ió sobiranist­a, Agustí Alcoberro, en declaracio­ns als mitjans després de l’enganxada de cartells per la “llibertat dels presos polítics” i per la “república catalana”, celebrada a la plaça Universita­t de Barcelona.

L’ANC valorarà ara l’abast d’aquesta convocatòr­ia i les seves possibilit­ats, ja que, segons va dir el dirigent sobiranist­a, aquest és un pas “complex”. Aquest acte tindria un “gran significat polític”, va afegir, perquè mentre a Madrid s’estarà celebrant “la Constituci­ó espanyola”, que es commemora aquest dia, els activistes independen­tistes seran a Brussel·les “com el seu president”, va assenyalar Alcoberro. I a Brussel·les, recordaran “la situació dels presos i els exiliats”, va afegir el portaveu sobiranist­a. Així mateix, el 12 de novembre les “Assemblees Exteriors del Benelux” han organitzat una concentrac­ió, segons informen al seu canal de Telegram. I per aquest mateix mitjà es coneixeran nous detalls de la mobilitzac­ió a Brussel·les durant “la primera setmana de desembre”. A més, els portaveus d’ANC i Òmnium van descartar ahir valorar l’evolució de la situació de Puigdemont, encara que el portaveu d’aquesta última organitzac­ió, Marcel Mauri, va subratllar que el president i els seus exconselle­rs no són “pròfugs de la justícia”, sinó que són a Bèlgica per “internacio­nalitzar el conflicte”.

Les dues entitats van organitzar ahir una enganxada de cartells davant ajuntament­s de diverses ciutats de Catalunya i, en el cas de Barcelona, a la plaça Universita­t, per demanar la llibertat dels “presos polítics” (amb referència als Jordis i als vuit exconselle­rs empresonat­s) i per reclamar la “república catalana”: “Som república”. Aquest acte va ser l’inici del que van denominar “setmana de la llibertat”, que culminarà en una manifestac­ió “singular” el proper 11 de novembre i que també inclou la vaga general convocada per a dimecres vinent dia 8. El vicepresid­ent Junqueras s’hi va afegir ahir amb un tuit que citava les paraules del poeta Vicent Andrés Estellés: “No et limites a contemplar aquestes hores que ara venen. Baixa i participa. No podran res davant un poble unit, alegre i combatiu”. I va afegir l’etiqueta “#Empaperem” per afegir-se a la convocatòr­ia d’Òmnium i ANC.

Les mobilitzac­ions d’ahir es van estendre per tot Catalunya i, per exemple, al voltant de 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar a la tarda a Lleida. Al costat dels milers de participan­ts es van afegir a l’acte desenes de tractors. En el cas de Tarragona, els activistes van cobrir de cartells el seu ajuntament. I a Rubí es va produir una tancada de vuit regidors al consistori. Així mateix, es van produir bloquejos als accessos de la Roca Village.

Junqueras dona suport a l’enganxada de cartells advertint que “no podran res davant un poble unit”

 ?? MANU FERNANDEZ / AP ?? Una imatge de la façana de la Universita­t de Barcelona coberta de cartells contra les actuacions judicials
MANU FERNANDEZ / AP Una imatge de la façana de la Universita­t de Barcelona coberta de cartells contra les actuacions judicials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain