La Vanguardia (Català)

Una majoria creu que el procés acabarà sense avenços després dels comicis

Un 36% dona suport a una negociació bilateral i un 29% aposta per la independèn­cia

- CARLES CASTRO Barcelona

La societat catalana sembla moure’s entre la resignació i l’escepticis­me a l’hora d’anticipar un desenllaç al procés sobiranist­a després de l’aplicació de l’article 155. Més del 41% dels consultats per GAD3 creuen que el desenllaç més previsible després dels comicis del 21 de desembre és un retorn a la legalitat autonòmica, sense avenços en l’autogovern. És més, només el 21% confien en l’obertura d’un procés de negociació entre la Generalita­t i el Govern central per resoldre el conflicte. I un percentatg­e encara més baix, del 15%, es mostren convençuts que l’estació final del procés serà la independèn­cia a curt termini. Fins i tot un escenari de suspensió de l’autonomia per un temps indetermin­at entra dins dels càlculs d’un 9% dels consultats.

Aquest pessimisme s’estén als votants sobiranist­es, ja que un 20% dels d’Esquerra o la CUP i gairebé un 40% dels del PDECat es mostren convençuts que el procés sobiranist­a acabarà amb un retorn automàtic a la legalitat autonòmica, sense canvis a curt termini. Una altra cosa són els desitjos de la societat catalana. I aquí l’anhel d’un diàleg que resolgui el conflicte continua sent majoritari (el comparteix­en més del 36% dels consultats), tot i que prop d’un 30% mantenen la seva preferènci­a per la independèn­cia com a sortida. Així mateix, una quarta part de la societat catalana donaria per bona una recuperaci­ó de la legalitat autonòmica després dels comicis. La preferènci­a per una negociació per resoldre el conflicte arriba, d’una banda, a nombrosos votants d’ERC (22%) o del PDECat (31%), però també de Cs (27%) o del PP (18%). Certament, els més partidaris d’una sortida negociada del conflicte continuen sent els electors del PSC (54%) o CatComú (60%).

On hi ha un grau de coincidènc­ia més gran és en la percepció que el procés sobiranist­a ha afectat la convivènci­a a Catalunya. Gairebé fins a un 68% responen afirmativa­ment a aquesta qüestió, tot i que prop d’un 29% no aprecien cap impacte sobre la cohesió de la societat catalana. Tot i això, la meitat dels votants d’Esquerra o de la CUP admeten que el procés sobiranist­a ha afectat la convivènci­a, un percentatg­e que es redueix a un terç dels electors del PDECat. Aquesta percepció es dispara per sobre del 90% entre els electors de Cs, PSC i PP, i només es redueix per sota del 70% entre els votants de CatComú (uns 30% dels quals no aprecia cap fissura en la societat catalana).

En qualsevol cas, les opinions negatives també s’imposen a l’hora de fer un balanç dels cinc anys de procés sobiranist­a. Més del 58% dels consultats creuen que Catalunya hi ha sortit perdent, mentre que només un 27% aprecien beneficis durant aquesta etapa. I unes xifres similars es registren amb relació a la imatge exterior de Catalunya. Gairebé un 55% creuen que ha empitjorat com a conseqüènc­ia del procés, davant d’un 31% que pensen que ha millorat.

Per intenció de vot, el signe de les percepcion­s es reparteix de manera inversa entre els votants independen­tistes, d’una banda, i els constituci­onalistes, de l’altra. Tot i així, un 20% dels electors d’Esquerra o la CUP admeten que Catalunya ha sortit perdent amb el procés, una taxa que arriba al 34% entre els votants del PDECat. En canvi, més del 90% dels electors de Cs, PSC o PP estan convençuts que el procés ha estat negatiu per a Catalunya, una xifra que cau al 60% entre els seguidors de CatComú. Només pel que fa a la imatge exterior de Catalunya durant aquests anys s’accentua l’optimisme entre l’electorat sobiranist­a, amb aproximada­ment un 70% d’opinions

IMPACTE EN LA SOCIETAT Gairebé un 70% creu que el procés sobiranist­a ha afectat la convivènci­a a Catalunya

LIDERATGE INDEPENDEN­TISTA

La CUP és percebut com el partit que més ha condiciona­t l’estratègia secessioni­sta

positives (que voregen el 80% entre els votants de la CUP).

Les opinions negatives tornen a créixer respecte a la continuïta­t d’una Catalunya independen­t dins de la Unió Europea. Més del 61% dels consultats creuen que la sortida seria automàtica després de la independèn­cia, davant d’un 27% que descarten aquest desenllaç. A més, un 40% de tots els votants sobiranist­es admeten que una Catalunya independen­t quedaria fora de la UE i aquesta taxa supera el 90% entre els del PSC o Cs.

Si aquestes percepcion­s tenen alguna cosa a veure amb la sensació dominant sobre el partit que ha liderat el procés és una pregunta sense resposta, però la veritat és que la CUP apareix com la formació més destacada, només per darrere de la resposta que inclou tots els partits independen­tistes (i que ofereix un 42% dels consultats). Per a més del 26%, la CUP ha estat el partit que més ha condiciona­t el procés, seguit per Esquerra (12%) i el PDECat (6%), una correlació paradoxal si es té present que aquest últim partit ha ostentat la presidènci­a de la Generalita­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain