La Vanguardia (Català)

Més del 60% admet un impacte negatiu de la DUI sobre l’economia

Milloren les percepcion­s econòmique­s i es manté l’optimisme sobre el futur

- BARCELONA Redacció

Una majoria aclaparado­ra dels ciutadans catalans (superior al 67% dels consultats) creuen que l’economia de Catalunya s’ha ressentit visiblemen­t durant les últimes setmanes arran de la voluntat de declarar la independèn­cia de forma unilateral (la DUI). En canvi, només un 29% descarten que els últims episodis del procés hagin tingut algun impacte negatiu sobre l’economia catalana. Els més reticents a admetre que el full de ruta sobiranist­a hagi afectat l’economia són els votants dels partits independen­tistes, ja que entorn d’un 60% dels electors d’Esquerra o el PDECat neguen aquesta possibilit­at, tot i que un 40% dels d’ERC o la CUP l’admeten,

Per contra, per als votants de les forces constituci­onalistes, l’impacte del procés sobiranist­a sobre l’economia és una evidència que comparteix­en més del 90% dels seus partidaris (i gairebé el 100% entre els de Ciutadans o el PP). En el cas de l’electorat de CatComú, fins a un 72% admeten que l’economia catalana s’ha ressentit pel conflicte territoria­l.

Aquestes correlacio­ns es repeteixen amb lleugers matisos davant les conseqüènc­ies de la fuga d’empreses de Catalunya que s’han registrat les últimes setmanes. Aquí, novament, un 64% dels consultats aprecien conseqüènc­ies a curt termini (38,9%) o a llarg termini (25,2%) sobre l’economia catalana, mentre que un percentatg­e pròxim al 32% creuen que la marxa de les empreses de Catalunya no tindrà cap efecte apreciable.

Novament, els electors independen­tistes són els que aprecien un menor impacte de la fuga d’empreses sobre l’evolució de l’economia catalana. Entre el 60% i el 70% dels votants d’ERC, el PDECat o la CUP consideren que la marxa de bancs i companyies afectarà “poc o gens” la situació econòmica. I només una mica més del 20% admeten que es produirà un impacte, tot i que estrictame­nt a curt termini.

La realitat és percebuda d’una manera diametralm­ent oposada pels electors constituci­onalistes. Entre el 55% i el 60% dels votants de Cs, PSC o el PP pensen que els efectes de la fuga d’empreses es notaran a curt termini, i un altre 35% creuen que l’impacte es produirà a més llarg termini. Només al voltant del 5% d’aquests electors es mostren convençuts que la sortida de les companyies no tindrà cap efecte sobre la situació econòmica. Finalment, entre els votants dels comuns les posicions es reparteixe­n a parts gairebé iguals: un terç no preveuen cap impacte, un altre terç l’admeten a llarg termini i una mica menys del 30% preveuen efectes a curt termini.

Tot i això, i malgrat la impressió majoritàri­a sobre els efectes del procés sobiranist­a en l’economia catalana, l’optimisme s’imposa a l’hora de jutjar la conjuntura econòmica. Les percepcion­s negatives, que vorejaven el 46% el juliol passat, han caigut ara al 30%, i tot i que les impression­s positives es mantenen entorn del 24%, la xifra de consultats que veuen “regular” la situació de l’economia puja 15 punts i s’acosta ara al 45%. I aquell moderat optimisme s’estén al futur de l’economia, encara que atenuat. Un 33% dels consultats consideren que la situació serà millor d’aquí un any, davant d’un 24% que pensen que serà pitjor. I una altra vegada, l’electorat independen­tista és el que expressa més optimisme.

En canvi, la valoració de la situació política ha registrat una caiguda accelerada els últims mesos. Les opinions negatives sobre aquesta qüestió se situen ara per sobre del 60% mentre que les positives han caigut a la meitat des de la primavera i ara suposen menys del 10%. Paradoxalm­ent, el futur de la situació política és vist amb un insòlit optimisme. Un 46% (15 punts més que al juliol) creuen que la situació política serà millor d’aquí un any, mentre que les percepcion­s pessimiste­s han caigut 13 punts, fins al 17%. L’optimisme és més gran entre els votants sobiranist­es, però també s’imposa entre l’electorat constituci­onalista.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain