La Vanguardia (Català)

El partit de Colau i Domènech descarta unir-se a la llista única sobiranist­a Catalunya en Comú només es planteja una aliança amb Podem

- BARCELONA Redacció i agències

Catalunya en Comú, el partit liderat per Ada Colau i Xavier Domènech, no s’afegirà a cap candidatur­a en coalició amb els partits sobiranist­es demà dimarts, quan expira el termini fixat per la Junta Electoral per a la presentaci­ó d’aliances amb altres partits. No obstant això, sí que ho farà amb Podem sota el nom de Comú PodemCatal­unya en Comú si així ho aproven les bases aquesta setmana.

La coordinado­ra nacional de Catalunya en Comú va descartar afegir-se a una llista única proposada pels partits independen­tistes. Per als comuns, aquesta aliança, que, van subratllar, implicaria una entesa amb el PDECat, posaria en risc el seu programa social.

La coordinado­ra va convidar expressame­nt Podem, la franquícia catalana de Podemos, a afegirse a la coalició encapçalad­a per Xavier Domènech. Una invitació que, a la pràctica, ja s’ha materialit­zat amb la incorporac­ió d’activistes rellevants del partit d’Iglesias a Catalunya que han estat expulsats per la força centrífuga de l’actual líder del partit, el tel·lúric Albano Dante Fachin. De fet, demà es coneixeran els resultats de la consulta oberta dins de Podem per decidir aquesta futura aliança. Hi pot haver sorpreses.

Novament respecte a l’entesa amb els sobiranist­es, Elisenda Alamany, la portaveu de Catalunya en Comú, va afirmar que “creiem que Catalunya no es mereix més plebiscits. L’experiènci­a que tenim amb les llistes unitàries és que només serveixen per continuar amb retallades socials capitaneja­des per l’antiga Convergènc­ia”.

Xavier Domènech, avui diputat al Congrés, serà el líder de la candidatur­a catalana que portarà per nom En Comú Podem-Catalunya en Comú si supera l’aprovació de les bases de l’organitzac­ió que podran ratificar les dues propostes sobre el candidat i el nom fins dissabte vinent 11 de novembre.

Alamany, en la seva intervenci­ó davant la premsa després de la reunió de la coordinado­ra celebrada a les Cotxeres de Sants ahir al matí, va obrir la possibilit­at de pactar amb la resta de forces polítiques sobiranist­es una sèrie de punts programàti­cs. En aquest sentit va proposar que totes les formacions incorporin al seu programa la reclamació de “la llibertat dels presos polítics” i la “nul·litat de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó”.

Fins aquí arribaria la disposició dels comuns a participar en una iniciativa transversa­l dels sobiranist­es. Més enllà no estan disposats a anar-hi. “Creiem, i d’aquí no ens mourem, que les grans solucions per a Catalunya passen per parlar amb tothom però des de la pluralitat i la diversitat”, va afirmar Alamany.

La portaveu dels comuns no va donar detalls sobre com serà la llista que proposarà la seva formació, però sí que va avançar que buscaran “el bo i millor” tant del seu propi espai com d’altres d’afins.

“Hi ha d’haver cares noves, aire fresc, que reflecteix­i que fan falta noves persones que puguin apel·lar a les grans majories del país”. En aquest sentit, va subratllar la idoneïtat de Domènech com a cap de llista: “No només representa la transversa­litat del nostre espai, sinó que creiem que representa la transversa­litat del catalanism­e polític”.

La decisió de no aliar-se amb els sobiranist­es es produeix mentre Barcelona en Comú es planteja la possibilit­at de trencar amb els socialiste­s a l’Ajuntament de Barcelona precisamen­t per la posició del PSC en la crisi catalana.

Alamany proposa dos punts programàti­cs compartits el 21-D: “Llibertat dels presos i no al 155”

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Elisenda Alamany en el curs de la roda de premsa celebrada a les Cotxeres de Sants de Barcelona
ANDREU DALMAU / EFE Elisenda Alamany en el curs de la roda de premsa celebrada a les Cotxeres de Sants de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain