La Vanguardia (Català)

Més de 2.000 persones es mobilitzen a Mataró contra l’agressió ultra

- Mataró

En poc menys de 24 hores, diverses organitzac­ions de Mataró (Maresme) van aconseguir reunir ahir més de 2.000 persones en una manifestac­ió per protestar contra l’agressió per part d’un grup d’ultres que va patir dissabte un jove que es va negar a cridar “Viva Espanya” al finalitzar la manifestac­ió per la unitat d’Espanya, i que va aplegar unes 1.800 persones. Els concentrat­s ahir a la plaça de Cuba van llançar proclames independen­tistes i van exigir la llibertat dels consellers i els Jordis, després de la lectura de diversos manifestos contra la proliferac­ió de grups violents al final dels actes per la unitat d’Espanya. La manifestac­ió, que va acabar a les 19 hores, es va dirigir fins a la carretera N-II, on es va tallar el trànsit i es va animar els assistents a secundar la vaga general del dia 8.

L’actuació, dissabte, d’una desena d’individus amb banderes i bufandes espanyoles contra un matrimoni a qui van clavar diversos cops de puny per negar-se a proferir crits a favor de la unitat d’Espanya ha desencaden­at una allau de reaccions en l’àmbit polític, però també en el social, com es va poder comprovar ahir quan diverses entitats locals van secundar la manifestac­ió de protesta “contra les agressions feixistes”.

La reacció de l’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, va ser immediata, condemnant “contundent­ment” a través de les xarxes socials l’agressió patida pel veí de 29 anys i demanant que “entre tots es vetlli per la convivènci­a, siguin quines siguin les nostres idees”. Tot i això, el seu posicionam­ent no va evitar que es convertís en principal blanc de les crítiques des de les files independen­tistes. Bote també va ser reprovat per part de la família dels agredits que, també a través de la xarxa Twitter, el van acusar de ser responsabl­e dels fets: “És culpa teva per deixar que campin al seu aire”.

Diverses reaccions van sorgir també des de l’organitzac­ió de la manifestac­ió espanyolis­ta, desvincula­nt-se i condemnant l’actitud violenta d’alguns participan­ts. També van censurar l’agressió els regidors que van participar en l’acte, José Manuel López (PP) i Mónica Lora (PxC).

Des d’ERC, CiU/PDeCAT, CUP i ICV també hi va haver condemna a la violència. En aquest cas, el portaveu de CiU Mataró, Quim Fernández, que fins a l’1-O va compartir govern amb el PSC i ara promou una moció de censura amb els republican­s, va recordar a l’alcalde que “hi ha altres coses per condemnar, com l’empresonam­ent de polítics”. Fernández reiterava així les seves queixes per la “tíbia” condemna del socialista a l’ingrés a presó dels vuit exmembres del Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain