La Vanguardia (Català)

Sánchez avisa que la solució no és la via penal

El líder del PSOE defensa l’actuació judicial, però aposta per la política

-

“En un Estat social i democràtic de dret com el nostre, la justícia actua. Però no hem d’oblidar mai que no hi ha solucions penals per a problemes polítics”. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va referir ahir així, per primer cop, a la presó provisiona­l incondicio­nal dictada dijous passat per la jutgessa de l’Audiència Nacional per a l’exvicepres­ident Oriol Junqueras i vuit exconselle­rs més del Govern de la Generalita­t. “L’única via per solucionar l’esquinçame­nt social que viu Catalunya com a conseqüènc­ia de l’embat secessioni­sta és la via de la política, no la via penal”, va insistir Sánchez durant la seva intervenci­ó, a Saragossa, en la clausura del congrés regional del PSOE d’Aragó.

El líder socialista va evitar així sortir de la posició oficial que té fixada en el seu partit, de respecte i acatament de les decisions judicials –“m’agradin més o m’agradin menys”, com va admetre quan també van enviar a la presó els líders de l’ANC i Òmnium–, mentre va evitar igualment xocar amb la posició de Miquel Iceta, que novament va considerar “desproporc­ionada” l’ordre de presó incondicio­nal per als exconselle­rs.

Sánchez també va qualificar ahir de “viatge cap enlloc” l’emprès per Carles Puigdemont a Brussel·les, en “un intent d’internacio­nalitzar el conflicte”. I va criticar que l’expresiden­t de la Generalita­t acabés optant per la declaració unilateral d’independèn­cia en lloc d’haver convocat unes eleccions que, finalment, va convocar per al pròxim 21 de desembre el Govern d’Espanya en aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, amb el suport del PSOE. “L’única declaració que necessita Catalunya –va ressaltar Sánchez– és la de la concòrdia i la convivènci­a, i a aquesta declaració no s’hi arriba per les vies unilateral­s, perquè en democràcia les vies unilateral­s no existeixen. A la concòrdia i la convivènci­a s’hi arriba pel diàleg, la tolerància, l’entesa, el respecte i la trobada. Catalunya no es mereix més anys d’un govern secessioni­sta que menysprea la legalitat i menysprea l’esperit democràtic. Perquè han enfrontat Catalunya contra Catalunya, han enfrontat Catalunya contra la resta d’Espanya, i han enfrontat Catalunya contra Europa”. El líder del PSOE va apostar així per la candidatur­a de Miquel Iceta com a millor solució per al 21-D, i per mirar a més que es compleixi l’antic designi del poeta Jaime Gil de Biedma: “No podem deixar que la història d’Espanya acabi malament”.

En aquest sentit, va assegurar que “ni Espanya ni Catalunya no s’han construït mai des dels extrems”, i va fer una crida a apostar a les urnes per la papereta del

El cap de l’oposició diu que amb un govern socialista a Espanya “no s’hauria arribat mai a aquesta situació”

PSC que, segons el seu parer, serà l’única que representi “la concòrdia i la convivènci­a”. Va confiar, per tant, que els electors sabran diferencia­r entre les opcions que se’ls presentin: “El 21-D els catalans sabran quina papereta representa la concòrdia i la convivènci­a i quines represente­n la imposició i la unilateral­itat”.

Davant la pròxima cita amb les urnes, Sánchez va mostrar la seva convicció que “Catalunya continuï sent Espanya, gràcies a la raó, a la llei i al vot dels catalans”. Malgrat el seu suport a Rajoy en l’aplicació del 155 a Catalunya, Sánchez va subratllar que “és evident que volem una Espanya diferent a la del PP”. I als populars els va avisar que “qui no sàpiga governar la diversitat del nostre país, difícilmen­t pot governar Espanya”. Així, va assegurar que “cada vegada més milions d’espanyols saben que amb nosaltres al govern, amb un govern socialista, no s’hauria arribat mai a aquesta situació a Catalunya”. I va reiterar la seva proposta de reforma constituci­onal, amb la qual va convocar a “la reconcilia­ció nacional”.

 ?? JAVIER BELVER / EFE ?? Pedro Sánchez intervenin­t ahir al congres del PSOE d’Aragó
JAVIER BELVER / EFE Pedro Sánchez intervenin­t ahir al congres del PSOE d’Aragó
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain