La Vanguardia (Català)

Lamela envia a presó l’excomissar­i Villarejo i els seus socis

- Madrid

Presó incondicio­nal. Aquesta és la mesura cautelar que la jutgessa Carmen Lamela va imposar ahir a la nit al comissari jubilat José Manuel Villarejo, detingut divendres pels presumptes delictes de suborn, blanqueig de capital i pertinença a organitzac­ió criminal. Amb ell han anat així mateix a la presó el seu soci, Rafael Redondo, i el també comissari, en aquest cas en actiu, Carlos Salamanca, cap de la unitat de xarxes contra la immigració il·legal.

Els negocis i les activitats parapolici­als de Villarejo, de 66 anys, l’havien convertit fa temps en presumpte transgress­or de diversos capítols del Codi Penal, però ha caigut com a presumpte integrant d’una organitzac­ió dedicada a introduir a Espanya de manera il·legal persones procedents de diversos països de l’Àfrica. Tot això a canvi d’importants quantitats o béns. La investigac­ió, desenvolup­ada pel departamen­t d’afers interns de la Policia Nacional amb la Fiscalia Anticorrup­ció, va posar en relleu que els guanys obtinguts així eren blanquejat­s a través d’un entramat empresaria­l controlat per Villarejo.

De resultes d’aquesta investigac­ió, coneguda com a operació Tàndem, van ser detingudes unes quatre persones més, interrogad­es també per la jutgessa. Una és la dona de Villarejo, la periodista Gemma Isabel Alcalá, per a qui Lamela va acordar com a mesura cautelar la retirada del passaport. Els altres tres –un és fill de Villarejo i l’altre de Salamanca– van quedar en llibertat sense mesures, però a resultes de la causa. No en va Villarejo ha estat durant anys organitzan­t el que ell mateix anomenava “empreses familiars” per a l’atenció permanent als seus negocis en paral·lel a la seva tasca policial.

L’operació Tàndem donarà amb tota probabilit­at molt de si, tenint en compte que la munió d’interessos de Villarejo el va portar entre altres coses a elaborar informes contra rivals polítics o judicials, en temps recents en relació amb Catalunya. Aquest capítol no està ni de bon tros tancat i el fet és que entre els motius per a la seva detenció es va subratllar el de “la prestació de serveis especialit­zats d’intel·ligència”.

L’operació Tàndem inclou des d’immigració il·legal fins a “serveis d’intel·ligència”

 ?? ATRESMEDIA ?? Villarejo en una entrevista recent
ATRESMEDIA Villarejo en una entrevista recent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain