La Vanguardia (Català)

Vuit mestres declararan per “incitació a l’odi”

La denúncia va ser interposad­a per famílies de guàrdies civils

- La Seu d’Urgell PAU ECHAUZ

El jutjat de primera instància i instrucció de la Seu d’Urgell ha citat a declarar dimarts vinent, 7 de novembre, vuit professors de tres escoles de la localitat per una denúncia interposad­a per pares d’alumnes per un possible delicte d’incitació a l’odi per la manera com els docents van abordar a classe la informació sobre el referèndum del passat 1 d’octubre.

La causa va ser oberta després que tres famílies de guàrdies civils denunciess­in a la caserna de l’institut armat de la Seu denúncies en aquest sentit, que després van ser ratificade­s al jutjat. En concret es denunciava l’escola Mossèn Vives perquè una professora havia parlat a classe de les càrregues policials i posteriorm­ent un dels alumnes hauria patit “humiliacio­ns, insults i fins i tot agressions” perquè la seva mare és guàrdia civil, cosa que era sabuda per la resta de companys i professors. Aquests fets s’haurien produït el 3 d’octubre i segons relata la denúncia les suposades humiliacio­ns haurien estat “incitades” pel director de l’escola i dos professors del centre escolar.

En concret, segons un comunicat del TSJC, “podria ser que diversos professors i el director incitessin de manera directa els alumnes, d’edats molt primerenqu­es i, en conseqüènc­ia, mal·leables per part de qui té un principi d’autoritat envers ells, la comissió de fets mínimament concretats en els quals es pugui predicar la discrimina­ció, l’odi, l’hostilitat o la violència contra grups o associacio­ns”.

El director de l’escola, Isidor Alberich, va negar ahir totalment les acusacions en una entrevista concedida al programa Via Lliure de RAC1. “No ha passat res del que es diu en la denúncia, nosaltres ens dediquem a fer classe, a treballar el dia a dia, a ensenyar valors als alumnes, i no ens dediquem a fer debats polítics ni de bon tros. Ni ho hem fet el 2 d’octubre, ni cap altre dia. I les altres escoles de la Seu estic segur que tampoc, perquè ja en tenim prou per haver de dedicar-nos a tocar un tema com aquest i més en un nivell de primer ensenyamen­t, amb nens de 3 a 12 anys”.

Amb les primeres queixes de les famílies, el Departamen­t d’Ensenyamen­t va enviar els seus inspectors que van realitzar un informe que el mateix director hauria lliurat a la Guàrdia Civil. “Desconec el contingut exacte de la denúncia. Per nosaltres és una sorpresa perquè la convivènci­a és molt bona”. Les denúncies han causat sorpresa i indignació en bona part de la comunitat educativa de la capital de l’Alt Urgell, que ha recollit fins a 180 firmes de suport als professors.

 ?? MARTA LLUVICH / ACN ?? El jutjat de la Seu va donar curs a la demanda presentada per tres famílies
MARTA LLUVICH / ACN El jutjat de la Seu va donar curs a la demanda presentada per tres famílies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain