La Vanguardia (Català)

El paper de Puigdemont

-

CARLES Puigdemont i els quatre consellers cessats que són amb ell a Brussel·les van lliurar-se ahir a la policia belga. El jutge d’instrucció els va interrogar durant la tarda d’ahir i els va deixar en llibertat amb mesures cautelars. El procés de demanda d’extradició impulsat per la jutgessa Lamela es pot prolongar fins un total de seixanta dies, un període durant el qual l’expresiden­t i els consellers podrien ser candidats a les eleccions del 21-D. L’entrada en acció de la justícia belga representa un nou canvi de rasant en l’estratègia que han adoptat els polítics independen­tistes després de l’aplicació de l’article 155 i després de ser acusats dels delictes de rebel·lió, sedició, malversaci­ó, prevaricac­ió i desobedièn­cia arran de la declaració d’independèn­cia de Catalunya.

L’itinerari judicial de Puigdemont fa intersecci­ó amb l’horitzó electoral immediat, que obliga els partits independen­tistes a prendre decisions sobre llistes, programes i candidats. Demà, dimarts, s’acaba el termini legal per registrar el nom de possibles coalicions electorals. Mentre el PDECat propugna una “llista de país” encapçalad­a per Puigdemont, ERC només considera una eventual coalició si aquesta anés més enllà del que va ser Junts pel Sí i pogués incloure la CUP i els sectors de Podem Catalunya més propers als sobiranist­es. Per la seva part, la CUP no prendrà cap acord fins el 12 de novembre, fet que implica que, a la pràctica, els cupaires es presentara­n en solitari.

Divendres, des de la televisió pública belga, l’expresiden­t català anunciava que estava “disposat a ser candidat” i a fer campanya des de Bèlgica. Puigdemont, davant el nou escenari, ha canviat el seu plantejame­nt inicial, que era contrari a repetir, com va fer saber quan va acceptar la investidur­a. Les coses han canviat molt des d’aleshores. Encara que el president destituït fa referència a encapçalar una llista de confluènci­a, el PDECat no descarta que Puigdemont pugui ser també el cap de cartell en cas que els exconverge­nts es presentin en solitari, en un context en què cada formació intenti mobilitzar al màxim les parròquies respective­s. Aquests són uns comicis difícils per al PDECat segons tots els sondeigs. Només un candidat com Puigdemont podria intentar frenar la caiguda d’aquesta organitzac­ió, travessada per diverses tensions internes. L’ascendent de Puigdemont entre el votant independen­tista és molt superior al de les sigles que representa.

El futur de Puigdemont depèn tant de les decisions judicials com de l’escenari que acabin construint els resultats del 21-D. Més enllà d’això, cal demanar-se quin serà l’enfocament programàti­c i estratègic dels partits independen­tistes, i quines lliçons hauran extret de cinc anys de procés. Puigdemont va congelar la declaració unilateral i també va estar a punt de convocar eleccions, una via que malauradam­ent va descartar, animat pels més radicals del seu Govern i del món sobiranist­a en general. Si acaba sent cap de llista, quines seran les seves propostes? L’expresiden­t sabrà aterrar en posicions més realistes i comprendre les prioritats de la nova etapa que s’obrirà?

L’independen­tisme té ara l’oportunita­t de reformular la seva estratègia i els seus missatges, en un context en què recuperar el ple autogovern és un clam transversa­l de la societat catalana, no només dels sobiranist­es. Puigdemont, que com alcalde de Girona va donar mostres de pragmatism­e i diàleg, té la responsabi­litat principal a l’hora de corregir uns plantejame­nts que han resultat erronis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain