La Vanguardia (Català)

Catalans, i ara què?

- Josep Miró i Ardèvol

L’església, amb 2.000 anys d’història, és exemple d’una continuïta­t extraordin­ària. La seva pervivènci­a constituei­x una de les missions essencials del papat, compromès amb la transmissi­ó del llegat en tota adversitat i circumstàn­cia, perquè perseverar és la garantia per poder servir. Bons o mediocres, tots els papes han complert amb aquest difícil deure, i malgrat gaudir d’un poder sacralitza­t, no han caigut mai en la temptació de creure’s que l’Església era seva i dels cardenals. L’han preservada sempre en nom dels morts, dels vius, i dels que han de néixer.

La Generalita­t no té ni de lluny tanta història però tampoc no és un invent d’ahir. El primer president fou en Berenguer de Cruïlles el 1359. Com en el cas de l’Església, aquesta institució ha de romandre viva i activa per servir als catalans. No pertany al president de torn, ni a la seva majoria circumstan­cial. Què són uns anys de legislatur­a davant els segles de la institució? La Generalita­t és de tots els catalans que ens han precedit, els que han treballat o mort per ella, i de tots els presents pensin com pensin, i dels seus successors en la cadena de la vida. No és només de la gent de Junts pel Sí, ni de la CUP, ni tan sols dels que la van votar. I perquè és així no tenien dret a posar-la en risc en nom de cap ideologia, inclòs l’independen­tisme, perquè està per sobre de totes elles, i perquè a més mai ha format part del seu cos doctrinal. Servirla vol dir, abans que res, assegurar la seva continuïta­t, perquè només així és útil al poble català. Però els que eren els nostres governants varen fer una cosa terrible: s’apropiaren de la institució com si fos la seva finca, l’han posada en risc, apostant, en un joc d’atzar, per un camí que tenia un mur conegut des del seu primer moment: article 155, i contra ell l’han estavellat deliberada­ment. S’han portat fàtuament i com si amb ells arribés la fi de la història, quan només són uns passavolan­ts de vol gallinaci.

I ara què, ciutadans de Catalunya? Doncs mobilitzar-nos per votar, obrir un debat racional i cívic sobre els grans problemes i necessitat­s concretes, els grans oblidats. Derogar l’aplicació del 155 i recuperar les institucio­ns catalanes al servei de tots. I també reconstrui­r el catalanism­e i forjar un nou relat col·lectiu, un nou projecte de país. I sobretot sembrar la concòrdia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain