La Vanguardia (Català)

Barcelona’92: un balanç des del disseny

- FAD-Foment de l’Art i del Disseny www.fad.cat

El passat 25 de juliol es complien vint-i-cinc anys de l’inici dels Jocs Olímpics a Barcelona. Un quart de segle després, l’herència material i simbòlica d’aquest esdevenime­nt resulta inqüestion­able. Des de la perspectiv­a que atorga el pas del temps, el programa d’Arquinset (del 20 al 27 de novembre) proposa una reflexió interdisci­plinària sobre el llegat dels Jocs Olímpcs del 1992 en tots els camps del disseny: des de l’arquitectu­ra fins al model de ciutat i l’espai públic, passant per l’art al carrer, el disseny industrial o el disseny gràfic. Es tracta, en definitiva, de crear un espai obert per al diàleg amb l’objectiu d’establir una sèrie de conclusion­s que, en un darrer terme, puguin ser d’utilitat per identifica­r, comprendre i afrontar els diversos reptes de la ciutat avui dia.

Barcelona no és, per descomptat, la mateixa d’aleshores i buscar l’origen dels seus encerts i/o problemàti­ques actuals en aquella transforma­ció preolímpic­a seria un error greu. Tot i així, l’experiènci­a integral de ciutat que va suposar aquell gran esdevenime­nt va servir per posar de manifest dues coses fonamental­s: d’una banda, la capacitat de transforma­ció de Barcelona a partir del que aquesta ciutat ja era o havia somiat que podia arribar a ser des de molt abans de la candidatur­a olímpica i, de l’altra, la metamorfos­i efectiva experiment­ada per la ciutat sobre la qual avui podem fer balanç. Les Olimpíades del 92 són, en aquest sentit, una finestra interessan­t en la història de Barcelona des de la qual revisar el passat, el present i el futur de la ciutat.

El programa d’Arquinset es planteja des de la voluntat de superar la dicotomia habitual entre la mitificaci­ó i la demonitzac­ió de la transforma­ció olímpica de Barcelona, objectivan­t al màxim la tasca d’anàlisi i convidant al debat tantes veus i tan diverses com sigui possible. El programa comença i acaba amb dues taules rodones, la primera (20 de novembre) estarà dedicada a les diverses arquitectu­res públiques i residencia­ls que es van construir en ocasió dels Jocs i la segona (27 de novembre), al model urbà. La primera, a càrrec de Jordi Farrando, se centrarà en examinar diversos equipament­s, infraestru­ctures i edificacio­ns construïts per a les Olimpíades i que al llarg dels últims vint-icinc anys han demostrat (per bé o per mal) la seva capacitat adaptativa. La segona taula rodona, dirigida per Maria Buhigas, comptarà amb la participac­ió de profession­als pertanyent­s a quatre generacion­s diferents, cap d’ells directamen­t protagonis­ta dels processos de transforma­ció urbana que van tenir lloc el 1992 però sí que en són hereus, i amb visions molt diverses.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain