La Vanguardia (Català)

Quatre milions d’euros per netejar 200.000 grafitis i cartells

Seixanta persones recorren Barcelona cada dia per retirar els elements que alteren el paisatge urbà

- Barcelona

“Divendres a la tarda vam netejar la persiana, i dilluns al matí, quan vam tornar a la feina, vam veure que ja l’havien tornat a pintar”, es lamenta Rafael Sánchez a l’entrada del seu magatzem, al passatge Torres i Amat, a tocar de la plaça Castella, un racó de Barcelona on és difícil trobar un tros de paret sense empastifar. Aquests últims dies l’església de Sant Pere Nolasc, en aquest mateix enclavamen­t, tampoc no s’ha salvat de l’empremta dels grafiters. L’Ajuntament inverteix prop de quatre milions d’euros anuals a eliminar unes 200.000 pintades, cartells i pancartes que embruten al voltant de 400.000 metres quadrats de murs als carrers de Barcelona.

Cada dia recorren la ciutat vuit persones, batejades amb el nom de detectors, una mena d’inspectors a la recerca d’elements que alterin el paisatge urbà. Dimecres passat una va constatar que la plaça Terenci Moix, al Raval, estava plena de grafitis. Ni un metre lliure de l’empremta de retoladors o aerosols. “El primer que faig és fer una foto, i amb una aplicació del mòbil marquem l’adreça, la mida de la pintada, el temps estimat que es pot trigar a treure-la...”, detalla la detectora, que s’estima més mantenir-se en l’anonimat. La informació es trasllada als equips, amb un total de 56 persones, que cada dia es dediquen a arreglar els desperfect­es.

El mateix dimecres dos operaris s’esforçaven a intentar no deixar rastre de les firmes, els denominats

tags, que diversos desconegut­s havien pintat al mur de formigó d’una cantonada d’aquesta plaça. Van invertir més d’una hora a neu- tralitzar sis noms escrits amb retolador. “Per netejar tota la plaça necessitar­íem uns quatre o cinc dies”, va precisar l’encarregat. El procés consisteix a col·locar primer una capa decapant de gel biodegrada­ble, deixar-la 10 o 15 minuts i ruixar-ho amb aigua calenta a pressió. Si el traç no desapareix, s’utilitza un producte més potent.

A l’hora del pati els nens de l’escola Castella juguen en aquesta

plaça dedicada a Terenci Moix. A l’esquerra, els operaris continuen embrancats a eliminar els tags.

Ciutat Vella, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris són els districtes que més pateixen l’acció dels grafiters, apunta Carles Vázquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament. “Cada vegada hi ha més pintades, però són més petites, i el que predomina és el tag”, explica Vázquez. Els equips municipals surten cada dia, de dilluns a dissabte, per netejar la pintura d’espais públics i també de façanes d’edificis privats que no han estat catalogats pel Departamen­t de Patrimoni Arquitectò­nic. L’eliminació dels grafitis en escultures i monuments correspon a aquest departamen­t, i les que es fan al metro o a les marquesine­s dels autobusos, a TMB.

“Més d’un cop hem netejat una paret i al cap d’una hora l’han tornat a empastifar”, diuen els operaris. De vegades els murs estan impecables durant setmanes i fins i tot mesos, però els més cèntrics i cobejats amb prou feines perduren impol·luts uns quants dies. És el peix que es mossega la cua. Per això comerciant­s com Kaori Takahashi, que té una botiga d’objectes japonesos al carrer Arc de Sant Ramon del Call des de fa 17 anys, s’estimen més deixar els grafitis tal qual a les persianes i a les portes dels establimen­ts. Perquè els haig de treure si demà n’hi tornaran a pintar?”, diu, resignada, Takashasi.

Els escenaris més emblemàtic­s del Gòtic no se salven de l’aerosol. L’art es barreja amb el vandalisme. L’obra de personatge­s traçuts o d’activistes enginyosos es confon amb el traç gruixut d’altres subjectes. I, pintada sobre pintada, els uns es mengen els altres en un afany de marcar territori. A la plaça Sant Felip Neri algú li va canviar el nom escrivint en una cantonada “plaça de Núria Montfort”, un personatge literari de la novel·la L’ombra

del vent, de Carlos Ruiz Zafón. Així, es recorda que Monfort va viure en un edifici de Sant Felip Neri.

Vázquez apunta que l’Ajuntament va impulsar la iniciativa Murs Lliures, ara transforma­da en la plataforma Wallspot, perquè els artistes urbans puguin expressars­e legalment en diferents espais reservats per a aquesta finalitat. A través de Wallspot, els grafiters tenen l’opció de reservar dia per pintar en alguna de les nou ubicacions que hi ha a Barcelona, així com a Barberà del Vallès i en altres ciutats d’Europa, l’Àfrica, Amèrica i Àsia.

La situació política, la vaga o l’empresonam­ent dels Jordis ide consellers de la Generalita­t han provocat que es multipliqu­essin les pintades i els cartells reivindica­tius. “Al setembre i l’octubre hem retirat un 18% més en comparació amb la mitjana d’anys anteriors”, precisa Carles Vázquez. “Si són ofensives, és a dir, si s’insulta o s’amenaça algú, s’intenten treure el mateix dia”, afegeix.

El director de Neteja i Gestió de Residus calcula acabar el 2017 amb uns 200.000 elements retirats en comparació amb els 248.000 del 2015 o els 227.000 del 2014. Vázquez alerta que no es pot utilitzar com a referència el 2016, ja que durant tres mesos es va funcionar a mig gas pel retard de l’entrada en funcioname­nt de l’empresa guanyadora del concurs d’aquest servei. També entre el gener i l’abril del 2017 es va treballar amb onze operaris menys dels que hi ha ara, cosa que podria explicar la davallada d’actuacions de neteja d’aquest any. El 15% d’una plantilla de 94 persones (xifra que també inclou el personal administra­tiu) són ciutadans en risc d’exclusió social.

Documenta la ubicació, la mida i les caracterís­tiques de les pintades

“Més d’una vegada hem netejat una paret i al cap d’una hora l’han tornada a embrutar” La plataforma Wallspot ofereix nou localitzac­ions per pintar-hi legalment

Les pancartes o grafitis ofensius s’eliminen en un màxim de 24 hores

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Al Raval.
Dos operaris netejant dimecres passat les parets de la plaça Terenci Moix
ANA JIMÉNEZ Al Raval. Dos operaris netejant dimecres passat les parets de la plaça Terenci Moix
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Una detectora fotografia­nt pintades a la plaça Terenci Moix del Raval
ANA JIMÉNEZ Una detectora fotografia­nt pintades a la plaça Terenci Moix del Raval
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els ciutadans reflecteix­en el seu malestar per la situació política
LLIBERT TEIXIDÓ Els ciutadans reflecteix­en el seu malestar per la situació política

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain