La Vanguardia (Català)

La saturació de les parets

- Luis Benvenuty

Deliris de grandesa, complexos narcisiste­s, avorriment quotidià, recerca de nous clients i ampliació de mercats... Les parets de Barcelona en aquests moments són víctimes d’un munt d’egos insatisfet­s que busquen reconeixem­ent, diners i glòria.

Probableme­nt no us heu adonat de la insistènci­a de Bunes, Guzck o Tremo a tatuar la ciutat. El gran públic no acostuma a diferencia­r entre els writers, entre els pintalletr­es, entre els veritables grafiters. Les seves obres són vistes com taques de colors, generen indiferènc­ia o indignació, obliguen les administra­cions a gastar milers d’euros en productes de neteja. A més a més, pintar els carrers és il·legal. Molts d’aquests autors tenen els seus estalvis en un compte a nom de la seva mare perquè l’Ajuntament no els hi embargui. Una vegada un es va ficar en una baralla amb un porter de discoteca i el jutge, després de comprovar els seus colorits antecedent­s, el va enviar a la Model. Allà es va estar unes quantes setmanes. El veritable grafiter està condemnat a l’anonimat, només pot aspirar al reconeixem­ent dels seus iguals, al respecte d’altres pintalletr­es, que cap d’ells no s’atreveixi a trepitjar-lo i pintar sobre les seves pintades. Aquí el reconeixem­ent porta multes, citacions judicials, arrestos domiciliar­is... Històries com les de Banksy en realitat són l’excepció. I aquí es troba el principal valor del grafiti. Perquè en aquesta societat la major part de la gent fa el que fa a canvi d’alguna cosa, a la recerca d’un saldo positiu, en funció d’un benefici personal. Alguns pensem que el grafiti és un regal més aviat desinteres­sat. Com quan caminant pel carrer sents una cançó que surt d’una finestra. Els grafiters, però, no acostumen a ser conscients d’això. Estan més preocupats per trobar noves maneres d’eludir guàrdies de seguretat.

Però la irrupció de les xarxes socials va transforma­r aquest món, va obrir les portes a l’anomenat art urbà, va multiplica­r l’afició de la gent a les pintades. Abans les obres es miraven in situ o en un llibre molt especialit­zat. Ara puc veure al meu smartphone el que van pintar ahir a la nit al barri de Bushwick, als carrers de Nova York. Ara els carrers de Barcelona són plens de perfils d’Instagram desitjosos d’acumular cors vermells: oficiniste­s avorrits juguen a tenir una personalit­at secreta. Igual que Batman. Artistes que no troben marxant proven de promociona­rse als carrers, de trobar a les parets l’oportunita­t que les galeries els neguen. Dissenyado­rs gràfics planten treballs oportunist­es marcats per l’actualitat i firmats amb la seva adreça de Facebook. D’aquesta manera els periodiste­s poden localitzar-los amb facilitat, d’aquesta manera els seus clients es poden multiplica­r. Els dissenyado­rs gràfics estan convertint un moviment contracult­ural en una estratègia de màrqueting.

La Guàrdia Urbana hauria d’obrir les pertinents investigac­ions i multar-los tal com dicta l’ordenança de civisme.

Els dissenyado­rs gràfics estan convertint un moviment contracult­ural en una estratègia de màrqueting

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain