La Vanguardia (Català)

Travessera de Gràcia estrena un carril bus en sentit contrari

El transport públic i els taxis guanyen un carril exprés que actua com a drecera entre Balmes i Francesc Macià per evitar la Diagonal

- Barcelona

El gran problema de l’autobús a Barcelona és la baixa velocitat comercial. Quan els tècnics municipals dissenyave­n la ruta de la nova línia D40, que creua la ciutat des de plaça Espanya fins a Via Favència, tenien clara una cosa: calia evitar tant sí com no passar pel carril bus de la Diagonal per no quedarse embussat a l’acordió d’autobusos que milers d’usuaris pateixen diàriament en hora punta.

La manera ideada per esquivar l’avinguda quan l’autobús baixa per Balmes i es dirigeix a la plaça Francesc Macià és la implantaci­ó d’un carril bus en sentit contrari a Travessera de Gràcia entre els carrers Balmes i Santaló. La circulació per als vehicles privats es manté com fins ara, en sentit Besòs, però el carril que hi havia més a l’esquerra deixa d’estar ocupat per places d’aparcament per donar pas a aquest nou carril habilitat exclusivam­ent per a autobusos i taxis en sentit Llobregat. “És una drecera, un carril exprés per a la línia D40”, indica el gerent adjunt de Mobilitat i Infraestru­ctures de l’Ajuntament, Manuel Valdés.

Els treballs que s’han acabat aquest cap de setmana suposen la pèrdua d’un dels tres carrils que tenia el vehicle privat i el canvi de vorera del cordó d’aparcament. Les parades i els indicadors ja estan instal·lats. També els senyals verticals i a l’asfalt per advertir els vianants que hi ha autobusos circulant en sentit contrari a la circulació, molt similars als que hi ha als carrers que creua el tramvia i, cada vegada més, als passos de vianants davant carrils bici bidireccio­nals. En la reformulac­ió viària de Travessera de Gràcia, que afecta quatre illes, ja només falten els autobusos. Començaran a circular a partir de dilluns que ve, quan entrarà en funcioname­nt la nova D40, que substituir­à la històrica línia 32 entre l’estació de Sants i Roquetes.

El carril bus en sentit contrari de Travessera de Gràcia no és un invent nou a Barcelona. Des de fa anys funciona amb èxit en diversos punts de la ciutat. El primer carrer a posar-lo a prova va ser Tarragona, on es va implantar el 2009. Posteriorm­ent, durant el govern de Xavier Trias, van ser el carrer Pi i Molist, al districte de Nou Barris, i l’avinguda Mare de Déu de Montserrat, a Horta-Guinardó. També hi ha un tram amb aquesta configurac­ió en una illa del carrer Marina, entre Diputació i Gran Via.

La construcci­ó de carrils bus en direcció contrària a la circulació privada per guanyar velocitat comercial i evitar voltes en zones molt congestion­ades és un mètode que el govern municipal té pensat replicar en altres punts de la ciutat durant la fase final de desplegame­nt de la xarxa ortogonal, que donarà peu a vuit noves línies amb traçats horitzonta­ls i verticals pendents de posar en marxa durant els propers mesos.

El gerent adjunt de Mobilitat apunta també un factor psicològic important perquè la xarxa de bus de Barcelona guanyi usuaris. “Si quan baixes, veus a la vorera de davant la parada en sentit contrari és una invitació directa a agafar l’autobús per al camí de tornada”, apunta Manuel Valdés.

El canvi també té rellevànci­a per als conductors de vehicle privat. Moltes vegades se circula per inèrcia, amb la ment en un altre lloc, i més d’un es pot veure sorprès per un autobús circulant en sentit contrari per Travessera de Gràcia. Fonts municipals apunten que durant les properes setmanes es reforçarà la presència policial al carrer per evitar possibles incidents. També per fer veure als conductors més espavilats que circular pel carril bus amb un vehicle privat comporta una sanció de fins a 90 euros.

La fórmula implantada des del 2009 al carrer Tarragona permet guanyar velocitat al bus

El desplegame­nt de la xarxa ortogonal suposarà més carrils en direcció contrària

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Treballs de pintura i senyalitza­ció del nou carril bus en sentit contrari a Travessera de Gràcia
LLIBERT TEIXIDÓ Treballs de pintura i senyalitza­ció del nou carril bus en sentit contrari a Travessera de Gràcia
 ??  ?? FONT:
Ajuntament de Barcelona
LA VANGUARDIA
FONT: Ajuntament de Barcelona LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain