La Vanguardia (Català)

El bus del terror

- Enric Sierra

Si us divertiu amb les emocions fortes, acostumeu a assistir al festival de cinema de terror de Sitges, no us perdeu els espectacle­s de Halloween a Port Aventura o teniu el carnet vip de l’Hotel Krüeger del Tibidabo, no us perdeu l’experiènci­a de viatjar al servei públic del bus nocturn que uneix Barcelona amb el Maresme totes les matinades. Proveu-ho qualsevol nit d’aquestes. Aneu al teatre, sortiu a sopar després i, per tornar a casa, feu cas a les autoritats que ens animen a utilitzar el transport públic que, si és manifestam­ent deficient durant el dia, a aquelles hores és pràcticame­nt inexistent. Només heu de dirigir-vos a les parades del passeig de Gràcia-Casp o de la plaça Tetuan i pujar als busos N80, N81 o N82, que són unes línies creades per l’administra­ció fa uns anys per cobrir el buit nocturn del transport públic metropolit­à. Els usuaris d’aquest servei viuran una experiènci­a que barreja el suspens, l’ansietat, el risc, el perill i la por.

El suspens es produeix a l’hora d’informar-vos a quina hora passarà el bus. De res no us servirà mirar l’horari que hi ha penjat a la parada, connectar-vos al web de l’Autoritat Metropolit­ana del Transport o al servei de Google. L’autobús passarà a l’hora que li vingui de gust i si teniu la mala sort que hi ha massa gent acumulada a la parada esperant l’anàrquic pas dels N correreu el risc que el bus s’ompli i us quedeu a fora amb cara d’idiota. Aquí comença l’estat d’ansietat.

Si aconseguiu pujar, observareu que es tracta d’un bus urbà, com els que circulen per la ciutat, amb pocs seients i zones de plataforma perquè els usuaris vagin drets i còmodament masegats i agafats com puguin a les barres. El viatge és normal mentre va per la Gran Via, però quan entra a l’autopista o a la carretera, el bus s’embala i circula a una velocitat gens apropiada per a aquest tipus de vehicle. Us imagineu el bus de la línia 59 corrents a 100 km/h? Doncs això. L’usuari agafat a la barra nota com el bus vibra com si s’estigués a punt de desmuntar i els passatgers perceben el risc sota els peus. Naturalmen­t no hi ha cinturons de seguretat ni res que s’hi assembli. La percepció de perill arriba en el moment en què el conductor, animat pel poc trànsit que hi ha a aquelles hores, creua les rotondes en línia recta. Els passatgers es balancegen durant més de 50 quilòmetre­s com si viatgessin en una barcassa enmig d’un temporal marítim de força cinc. En aquest moment, la por es reflecteix a les cares dels usuaris que resen per arribar al seu destí sans i estalvis. El clímax es produeix quan el conductor llançat a tota velocitat veu una patrulla dels Mossos i fot una frenada que llança els usuaris cap endavant mentre s’agafen on poden per no caure. La flipada és tan tremenda que ni el Shambala no l’iguala.

Ja sé que estem intervingu­ts i que a Catalunya i Barcelona només es parla d’una cosa, però queda algú a l’administra­ció que vigili aquest despropòsi­t i hi posi solucions? Sobretot per evitar les lamentacio­ns quan passi una cosa greu.

Viatjar al bus nocturn que uneix Barcelona amb l’àrea metropolit­ana és un esport d’alt risc

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain