La Vanguardia (Català)

Zuric, 1917

- Oriol Pi de Cabanyes

Fa cent anys que va caure el palau d’Hivern. L’assalt es va produir durant la nit del 6 al 7 de novembre, segons el calendari julià, el vigent aleshores a Rússia. El nostre calendari gregorià marcava el 25 d’octubre de 1917. Aquell dia va començar la revolució soviètica. I era la Modernitat que tornava a tallar colls en nom del progrés. Un anhel que acabaria fabricant milions de fanàtics i també milions d’escèptics.

La postmodern­itat és feta de molts desenganya­ts dels grans ideals, de molts escaldats de la fe en les grans promeses. Aquí, en un país encara tan dominat per sentiments i idees força de la premoderni­tat, és lògic que no s’hagi produït, com en altres llocs de l’Europa civilitzad­a, un corrent prou sòlid de pensament de crítica a la Modernitat, que és com dir de crítica als corrents de fons del segle XX.

Entre nosaltres, el periodista i escriptor Agustí Pons és dels que més s’ha proposat entendre el fenomen de la decadència de la vella civilitzac­ió humanista europea, la de la tradició il·lustrada. I ara ens en dona una altra prova amb Zuric, 1917. Lenin, Joyce, Tzara, una suggerent crònica-assaig que situa en un mateix lloc i en un mateix moment tres personatge­s clau del trencament amb les formes del temps d’ahir, per dir-ho a la manera de Stefan Zweig.

A Zuric, l’any 1917, coincideix­en tres europeus de la perifèria –un irlandès que escriu en anglès, un romanès que escriu en francès i un rus que vol dur a la pràctica els pensaments d’un jueu alemany–. Tots tres volen fer, cadascun a la seva manera, la revolució: trencar les formes del món establert i dibuixar el futur d’una manera diferent. Cent anys després, però, també el leninisme ens ha ensenyat que creació i destrucció són dues cares d’una mateixa moneda.

Diu Erich Fromm al seu capital Anatomia de la destructiv­itat humana que l’afany humà per assolir “objectius superiors” (llibertat, dignitat, solidarita­t, veritat...) “ha estat una de les motivacion­s més fortes per a la producció de canvis històrics”. Sí, “les motivacion­s principals

Voler imposar la perfecció o el bé a la força ha estat una de les caracterís­tiques de la modernitat

de l’home són les passions, racionals i irracional­s: ànsia d’amor, de tendresa, de solidarita­t, de llibertat, de veritat, tal com l’impuls de manar, de sotmetre, d’aniquilar; el narcisisme, la voracitat, l’enveja i l’ambició. Aquestes passions el mouen i l’exciten; són la matèria de què estan fets no tan sols els nostres somnis sinó totes les religions, els mites, el teatre, les obres d’art..., en resum: tot el que dona sentit a la vida i la fa digna de ser viscuda”.

Voler imposar la perfecció o el bé a la força ha estat una de les caracterís­tiques de la modernitat. Quantes energies malbaratad­es per forçar l’emergència de l’home nou, encara que sigui al preu del sacrifici de milions d’éssers humans! El segle XX ens hauria d´haver vacunat contra tota mena d’utopies absolutist­es. No cal saber a ulls clucs on és el bé. N’hi ha prou de saber què és, i on és, el mal. I combatre’l.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain