La Vanguardia (Català)

Exotisme musical a Rupit

La Fundació La Fontana, que atresora 14.000 peces de ceràmica i 2.000 instrument­s musicals, fa 25 anys

- LLUÍS PERMANYER Barcelona

Tot va començar el 1972, quan Helena Folch-Rusiñol es va atrevir a iniciar una ambiciosa col·lecció etnogràfic­a d’instrument­s de música no occidental. No es tractava d’un caprici, ja que de nena ja s’aplicava a reunir capses de llumins i rastrejar la platja per recollir petxines; continuava a la seva manera el que l’havia fascinat en família: les fabuloses col·leccions de minerals, de l’avi, així com la d’etnografia i la de ceràmica, del pare.

Casada aquell 1972 amb Alejandro Maluquer, es van aventurar tots dos llançant-se al primer dels seus nombrosos viatges: destinació Madagascar. Sense adonar-se’n llavors, van tornar dominats ja per l’addicció de descobrir, sentir-se atrets per aconseguir comprar els instrument­s en el seu ambient, poblats o cabanyes, encara utilitzats pels nadius. Res a veure amb una licitació en una subhasta. Van tornar feliços i carregats, pensant ja en la pròxima sortida.

El tarannà original, apassionat, creatiu i aventurer d’ella combinava amb el to mesurat i reflexiu d’ell, equilibri necessari per endinsar-se en territoris exòtics i sense punts de referència coneguts ni raonables. Rauxa i seny.

Un o dos viatges per any, que s’emmarcaven a l’Àfrica, l’Àsia, Oceania i Amèrica. Els preparava i documentav­a amb minuciosit­at afinada una Folch-Rusiñol tenaç. Sense xofer ni guia: ells dos sols. L’experiènci­a els va demostrar la importànci­a d’establir contactes i saber el que valia la pena comprar, a més del que es mereixia pagar. I es van adonar que havien d’exhibir seducció tractant-se d’instrument­s d’acompanyam­ent en balls rituals de signe religiós i culte als avantpassa­ts, fet que explicava el seu habitual rebuig de vendre.

Volien formar una col·lecció que permetés evidenciar com un mateix instrument havia evoluciona­t en diverses cultures amb el pas del temps i sota les influèncie­s exteriors.

Els últims anys van reduir els viatges i van augmentar les compres de col·leccions i peces rellevants en subhastes.

Quan va morir Alberto FolchRusiñ­ol, el seu pare, Helena va heretar el 1988 la seva col·lecció de ceràmica, formidable i de referència. Pel seu volum i per la dimensió que adquiria la de música, es va imposar llavors com a exigència raonable crear una fundació, La Fontana, a la finca pròpia de Rupit. L’allunyamen­t geogràfic afavoria aquella voluntat instintiva de discreció que ha distingit el caràcter del col·leccionist­a barceloní.

Va ser construït un modèlic edifici de nova planta projectat a mida per exposar les peces en les millors condicions que avui són exigibles, mentre contribuïs­sin a realçar tot el que s’hi exposava. I és que els instrument­s musicals desbordave­n ja l’habitatge barceloní, s’amuntegave­n al pis inferior i el major nombre de peces eren tancades i amagades en un magatzem de la Zona Franca.

La Fundació La Fontana va ser inaugurada el 1992 i està dirigida per Elena Martínez-Jacquet conjuntame­nt amb la col·laboració de Maria Antonia Casanovas. Atresora les 14.000 peces de ceràmica espanyola emmarcades entre els segles XIV i XIX, de les quals s’exhibeix un 80%. Helena Folch-Rusiñol, tres anys abans de morir, va adquirir unes rellevants peces i col·leccions privades per poder així omplir algunes llacunes i aconseguir una panoràmica més completa dels principals centres de producció regionals d’Espanya. Els gairebé 2.000 instrument­s musicals formen un conjunt de reconegut prestigi, del qual se n’exhibeix un 95%.

Aquesta realitat ha facilitat l’estudi de les peces i la seva millor documentac­ió, així com un treball d’investigac­ió dut a terme per experts

Helena Folch-Rusiñol i Alejandro Maluquer van iniciar la seva col·lecció d’instrument­s musicals a Madagascar

destacats, la qual cosa va permetre reclassifi­car la ceràmica així com afinar algunes atribucion­s.

De cara al futur, l’objectiu que defineix Alejandro Maluquer és mantenir i perfeccion­ar l’orientació ja marcada amb diverses línies d’actuació. Prosseguir les visites concertade­s que realitzen associacio­ns especialit­zades i grups interessat­s; i també els actes públics de grups profession­als que toquen instrument­s de la col·lecció, tal com ja es va dur a terme amb músics xinesos i també filipins. Mantenir la política de préstecs d’obres a exposicion­s temporals. I continuar la publicació de monografie­s magnífique­s que valoren una sèrie de peces escollides de la col·lecció, iniciada amb els dos volums dedicats a instrument­s africans i de les illes del Pacífic i amb la tesi doctoral sobre els plafons ceràmics valencians.

 ?? RONALD STALLARD / FUNDACIÓ LA FONTANA ?? Vista d’una de les sales de la Fundació La Fontana on s’exhibeix una col·lecció etnogràfic­a de gran valor que té l’origen en viatges per tot el món
RONALD STALLARD / FUNDACIÓ LA FONTANA Vista d’una de les sales de la Fundació La Fontana on s’exhibeix una col·lecció etnogràfic­a de gran valor que té l’origen en viatges per tot el món
 ?? RONALD STALLARD / FUNDACIÓ LA FONTANA ?? L’edifici construït a Rupit permet les visites concertade­s a associacio­ns i grups
RONALD STALLARD / FUNDACIÓ LA FONTANA L’edifici construït a Rupit permet les visites concertade­s a associacio­ns i grups

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain