La Vanguardia (Català)

Una màquina de punts

El Barça arriba impecable a la tercera aturada i amb els marges de millora identifica­ts

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Mantenint la progressió de les 11 primeres jornades el Barça tancaria la Lliga amb 107 punts, tot un rècord a les competicio­ns europees. L’equip de Valverde iguala la millor arrencada blaugrana, la de Tito Vilanova (2012-13), que va acabar líder amb 100 punts –la xifra màxima assolida al torneig espanyol– i la de Gerardo Martino (2013-14), que va acabar encallant-se en 87 punts i va perdre el títol en l’últim partit a mans de l’Atlètic. És a dir, l’impecable pròleg de Valverde no garanteix res, però els registres són fabulosos i les sensacions, malgrat els alts i baixos que encara hi ha en el joc, no presagien accidents. A partir de la seguretat defensiva (a hores d’ara només l’Atlètic de la 1995-96 havia rebut menys gols) el Barça ha solidifica­t el liderat malgrat les circumstàn­cies ambientals adverses i no deixa entreveure possibilit­ats de regressió, sinó només de millora.

Falten 27 jornades. Tot un món de sensacions i de variacions en el guió. Només dos equips, però, depenen d’ells mateixos per alçarse amb el trofeu. El líder i el sorprenent València de Marcelino García Toral, que ha aconseguit facturar tants gols (30) com el Barça. El dia 26, d’aquí a dues jornades, confrontar­an els seus arguments a Mestalla. Una ocasió perfecta perquè l’equip de Valverde exposi l’instint de supervivèn­cia que de moment està apartant de la batalla adversaris de la talla del Reial Madrid i l’Atlètic de Simeone. Encara imperfecte, el conjunt blaugrana pot passar del delit de la primera part contra el Sevilla a l’encefalogr­ama pla del segon acte, quan a Iniesta se li va acabar la benzina. Ara bé, el resultat sempre està sa i estalvi. Economia de guerra. Instint de conservaci­ó en un entorn tempestuós, amb partits a porta tancada, hostilitat­s, protestes, lesions, baixos estats de forma .... Ja arribaran temps millors. L’òptima situació classifica­tòria permet planificar sense gaire pressió mentre Valverde extreu el màxim rendiment de la plantilla i d’una banqueta, malgrat tot, més fiable que la de la temporada passada. El Txingurri va sorprendre alineant Alcácer contra el Sevilla i va ser el valencià qui va fer la feina de Luis Suárez i va solucionar el marcador.

El davanter uruguaià ha estat eximit de la convocatòr­ia de la seva selecció a causa dels problemes al genoll. Es quedarà a Barcelona descansant i reparant-se, buscant la fracció de segon i la dosi de confiança que en tantes ocasions l’estan privant d’una bona passada, d’una anticipaci­ó, d’una rematada neta i precisa. La recuperaci­ó de Suárez per a la causa és un clar factor de millora per a aquest equip. Mentrestan­t, toca resistir. Els tècnics treballen per fases marcades per les interrupci­ons en el campionat a causa del calendari de la FIFA. Som a la tercera aturada de la temporada i l’equip, i el barcelonis­me en general, disposen de dues setmanes per gaudir d’un nivell de vida que era inimaginab­le al començamen­t del curs.

L’objectiu del cos tècnic consisteix a mantenir els procedimen­ts tàctics i de gestió de la plantilla actuals fins a la pròxima aturada i arribar així al Nadal en una situació tant o més confortabl­e que la d’ara. Es tracta d’una fase de resistènci­a de sis partits que conté dos desplaçame­nts complicats, a Mestalla i Vila-real, i que acabarà amb el clàssic del Bernabeu. Llavors es produirà un punt d’inflexió en la planificac­ió blaugrana: reapareixe­rà Dembélé, el fitxatge més car de la història del club, que es va lesionar greument abans de poder demostrar el seu caixet, i hi haurà moviments a la plantilla. Altes i baixes per compensar el conjunt i incrementa­r el nivell general amb vista a la fase decisiva. Hi ha diversos possibles reforços en cartera, però augmenten els dubtes sobre les possibilit­ats de contractac­ió de Philippe Coutinho.

Mentrestan­t, persistènc­ia. El focus d’atenció de Valverde no es troba en el futbolista del Liverpool, sinó en les quatre targetes grogues que acumulen Piqué i Umtiti a dues jornades del desplaçame­nt a València.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els jugadors del Barça, a la imatge celebrant un dels gols d’Alcácer d’ahir davant el Sevilla, comanden la classifica­ció
LLIBERT TEIXIDÓ Els jugadors del Barça, a la imatge celebrant un dels gols d’Alcácer d’ahir davant el Sevilla, comanden la classifica­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain