La Vanguardia (Català)

Dies de pluja i de pancartes

-

El futbolista i entrenador argentí Ernesto Lazzatti, símbol de Boca Juniors, deia que els aficionats al futbol es dividien en dues grans tribus. Primera: els que van al camp a veure un equip hi van per veure’l guanyar. Segona: els que van al camp a veure un partit hi van a veure jugar. Aquesta diferència entre equip i partit, molt ben expressada per la intel·ligència de Lazzatti, no podia preveure que hi hagués una tercera via: els que van a l’estadi a fer servir la potència de l’aparador mediàtic del futbol per visualitza­r una protesta política expressada en pancartes, càntics i consignes.

I com que el món és cada vegada més imprevisib­le, al Camp Nou la separació de poders entre uns i altres va quedar abolida per un alt percentatg­e d’aficionats que van aconseguir conjuminar les tres opcions: voler veure guanyar l’equip, voler veure’l jugar bé a futbol i compartir uns minuts de pacífica protesta contra la intervenci­ó política, jurídica i policial de l’autogovern català. Potser sumant les tres motivacion­s s’aconseguei­x una rendibilit­at que justifiqui el desplaçame­nt, però és evident que, com a victòria, el partit contra el Sevilla no passarà a la història, que el joc va ser consistent i estimulant durant 40 valuosos minuts i que la protesta sempre els semblarà insuficien­t als que creuen que el Barça hauria d’encadenar-se a les portes de l’Audiència Nacional, declarar-se indefinida­ment en vaga i demanar l’ingrés a la Premier. Ah, i a més a més, va ploure a bots i barrals, fet que converteix qualsevol membre de les tres tribus en autèntic heroi.

Més herois: Alcácer, reivindica­t per una alineació inicial que va fer arrufar el nas de molts culers però que després va permetre digerir millor el mal dia de Luis Suárez. Suárez encarna l’evolució de la paciència barcelonis­ta, que ha modificat la seva musculatur­a a còpia sobretot d’acumular èxits i d’interiorit­zar una teoria del crèdit que no sempre funciona. L’any 1971, posem per cas, Suárez hauria estat esbroncat repetidame­nt. Ara, en canvi, hi ha molta més comprensió amb l’uruguaià perquè a) té el crèdit acumulat en altres temporades memorables i b) és molt amic de Messi i com que Messi és intocable, els amics dels intocables també ho són.

Però tornem a Alcácer. L’alegria que manifesta quan marca un gol (i dissabte en va marcar dos) és d’estudi fotogràfic de postguerra. De retrat de primera comunió: un somriure pletòric i humil situat sota una clenxa que malgrat els esforços d’un perruquer psicòpata, no deixa de ser la clenxa de nen d’etiqueta de meló Vicentín de tota la vida. Per demostrar que no és una criatura, Alcácer va celebrar el gol posant-se la pilota sota la samarreta per imitar la panxa d’embarassad­a de la seva dona, que espera una filla. És un ritual de mal gust i políticame­nt incorrecte a nivell abdominal? Com a vicepresid­ent de l’Associació de Panxuts Crònics de Catalunya (APCC), li tolero la gracieta perquè el Barça va guanyar i perquè en els dies que vivim les alegries s’han devaluat tant com la inflació a Veneçuela i convé aprofitar-ho tot, fins i tot les sobres.

Alcácer no va trair el protocol no escrit del futbol: primer va abraçar els autors de la passada decisiva (Suárez i Rakitic) i en acabat va personalit­zar la celebració amb la simulació d’una panxa digna de l’APCC. Res a dir, doncs, i que la família sigui feliç. A la lliga alemanya, en canvi, Marc Bartra va celebrar el gol que va marcar amb un d’aquests cors formats amb els dits, més propis d’un adolescent víctima d’una sobredosi de cursileria de Sant Valentí que d’un adult responsabl­e pare de família respectuós de la sobrietat i l’ordre germànics. El seu equip, el Dortmund, va perdre a casa 1-3 contra el Bayern i, tot i el resultat, Bartra va considerar necessari exhibir el seu amor en públic relacionan­t-lo amb un gol de l’honor que, manipulat així, perdia l’honorabili­tat col·lectiva per quedar reduït a un ritual grotesc.

Parafrasej­ant Lazzatti, potser hauríem de començar a investigar quants jugadors van al camp a jugar bé al futbol, quants a guanyar el partit i quants a trobar-hi la matèria primera per alimentar el seu Instagram i, per extensió, la repercussi­ó d’un ego que, cada vegada més, sembla viure al marge de la grandesa de l’espectacle del futbol. (Per cert: parlant del Bayern, si podeu mireu com està jugant últimament i dediqueu uns minuts a admirar, reconèixer i aplaudir la figura monumental de Jupp Heynckes).

L’alegria d’Alcácer és d’estudi fotogràfic de postguerra, de retrat de primera comunió Marc Bartra va considerar necessari exhibir el seu amor de manera pública

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Impermeabl­es i reivindica­cions polítiques es van barrejar dissabte al Camp Nou
LLIBERT TEIXIDÓ Impermeabl­es i reivindica­cions polítiques es van barrejar dissabte al Camp Nou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain