La Vanguardia (Català)

Maleït rècord

El Benevento iguala la marca del United del 1930: perdre en les 12 primeres jornades

- Juan B. Martínez Barcelona

A l’escut del Benevento, modestíssi­m conjunt del sud d’Itàlia, hi apareix una bruixa muntada sobre una escombra. Coses de les llegendes d’aquesta ciutat, situada a 70 quilòmetre­s de Nàpols, en què hi viuen uns 60.000 habitants i que pateix un 20% d’atur, el doble que a la resta del país. Ara bé, ni la bruixeria ha pogut evitar que l’equip, debutant a la Serie A, hagi igualat un rècord negatiu de les cinc grans lligues europees. Fins ara el pitjor inici corresponi­a –qui ho diria, atès el seu currículum– al Manchester United de la temporada 19301931. Aquella campanya els diables vermells van perdre els dotze primers partits. Des d’ahir, el Benevento també pot dir el mateix. L’equip de la Campània ha firmat una dotzena de derrotes, amb només 5 gols a favor i 31 en contra.

Una autèntica calamitat per a un conjunt que va celebrar dos ascensos consecutiu­s però que no està a l’altura de l’elit italiana. I això que ahir, contra tot pronòstic, va estar a punt de protagonit­zar la gran sorpresa al Juventus Stadium. El Benevento es va avançar gràcies a un llançament de falta de Ciciretti, un futbolista amb una imatge que espanta, ja que els tatuatges s’estenen per gran part del seu cos. Corria el minut 18 i els visitants es fregaven els ulls. Estaven guanyant al camp de l’equip amb més títols del campionat, a casa d’un poderós que acostuma a ser despietat, si bé aquesta temporada s’està mostrant menys superior. El moment era tan singular que calia fer-li una fotografia al marcador. I hi va haver temps, per això, ja que durant 39 minuts el Benevent va anar guanyant. Fins que Higuaín, que no sol fallar en aquests partits, va empatar. Poc després, al 66, Cuadrado capgirava el resultat amb una rematada de cap i permetia a la Juve celebrar amb un triomf (2-1) els seus 120 anys de vida, motiu pel qual ahir els jugadors van vestir una samarreta d’època d’edició limitada.

La lògica s’imposava, encara que per poc, i el Benevento tornava a capitular. Fins a la irrupció d’aquests nouvinguts, el pitjor equip de la història de la Serie A en una arrencada era el Venezia del 1949, que va perdre els seus primers vuit partits. A Espanya aquest dubtós honor correspon al Saragossa del 1952, també amb vuit desfetes, i a França al Grenoble del 2009, amb onze.

El Benevento, a més d’ahir, va ser molt a prop de canviar la seva història en la jornada deu, quan va aconseguir l’empat al minut 93 davant el Càller. Tot i això, a la jugada següent li van marcar el definitiu 2-1. Aquell dia va debutar a la banqueta Roberto de Zerbi, substitut de Marco Baroni, l’artífex de l’ascens i antic defensa al Nàpols de Maradona.

De Zerbi va ser rebut malament per l’afició del Benevento, ja que va entrenar un Foggia que fa dos anys va intentar sabotejar als despatxos la participac­ió de l’equip a la Serie B. “De Zerbi, gitano”, es podia llegir en una pancarta a l’estadi Ciro Vigorito. Li retreuen que en aquella època fes unes declaracio­ns contra el que ara és el seu club.

Es dona la curiositat que aquest tècnic era l’escollit pel Las Palmas per substituir Quique Setién, però a finals de juny l’equip canari va desistir de la seva contractac­ió perquè De Zerbi no havia pogut resoldre un contenciós amb el Palerm, al qual li reclamava 1,5 milions d’euros.

Tot li ha anat en contra al Benevento des que es va estrenar a la Serie A. Ha patit una plaga de lesions, en especial dels jugadors que tenien una mica d’experiènci­a a la categoria, i el seu capità, Fabio Lucioni, va donar positiu per dopatge. Una catàstrofe per un club que en la seva història ha canviat tres vegades de nom; l’última, el 1991, després d’una enquesta telefònica entre els seus seguidors.

En la pròxima jornada rep el Sassuolo, que també es troba a la part baixa de la classifica­ció. A la tretzena anirà la vençuda? Tractant-se del número tradiciona­lment associat a la mala sort, potser sigui del grat de les bruixes.

 ?? ALESSANDRO DI MARCO / AP ?? Amato Ciciretti va avançar el Benevento a l’estadi del Juventus amb aquest lliure directe, però l’equip torinès va acabar remuntant (2-1)
ALESSANDRO DI MARCO / AP Amato Ciciretti va avançar el Benevento a l’estadi del Juventus amb aquest lliure directe, però l’equip torinès va acabar remuntant (2-1)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain