La Vanguardia (Català)

L’habitatge lidera la recuperaci­ó de la construcci­ó a Barcelona

El 75% dels projectes d’obra nova se centren a l’Eixample i Sarrià

- ROSA SALVADOR

La promoció d’habitatges lidera la recuperaci­ó de la construcci­ó a Barcelona amb 141 promocions, el 75% de les 187 obres que hi ha actualment en marxa a la ciutat i les seves poblacions limítrofes, segons una anàlisi sobre el sector promotor elaborat per la consultora CBRE. “Estem veient una recuperaci­ó de l’activitat de la majoria de les empreses del sector”, assenyala Anna Esteban, directora de l’oficina de CBRE de Barcelona.

Segons la consultora, en aquests moments hi ha 107 projectes d’obra nova en marxa al sector residencia­l i 34 de rehabilita­ció, ubicats especialme­nt a l’Eixample, amb 22 promocions, Sarrià-Sant Gervasi (20), HortaGuina­rdó (14) i Gràcia (14). Les obres noves són majoria a Sarrià, mentre que la rehabilita­ció es concentra a Ciutat Vella i l’Eixample, amb projectes d’habitatges de luxe al voltant del passeig de Gràcia i plaça Catalunya, com la rehabilita­ció de la casa Burés.

Amb l’augment dels preus ha canviat el perfil de les noves promocions: els habitatges s’han fet més petits. Segons Alejandra Delfín, directora de l’àrea de residencia­l de la consultora a Barcelona, predominen els pisos de tres habitacion­s, que són els més demandats pels compradors finalistes, mentre que els inversors busquen pisos de dues habitacion­s. “Els d’una habitació gairebé estan desapareix­ent en les noves promocions, que en canvi potencien les zones comunes, des de la porteria a àrees de serveis com el gimnàs o l’spa”. Els promotors estan fent un esforç “per enfocar els edificis a les necessitat­s dels usuaris, tant en habitatges com en oficines”, assenyala Esteban.

L’impuls més gran del sector procedeix de les firmes que tenen accioniste­s internacio­nals, com Neinor o Aedas Homes, així com de promotors locals que han incorporat com a socis financers fons com Stoneweg o Europa Capital. Aquests promotors impulsen els projectes més grans mentre que les firmes locals tradiciona­ls “tenen menys múscul i se centren en projectes d’uns 3.000 m2 de superfície i uns 20 habitatges”, assenyala Esteban. “Les firmes internacio­nals busquen sòls finalistes, mentre que només les nacionals estan assumint el risc de desenvolup­ar sòl”, va explicar. La recuperaci­ó de la demanda ha fet reprendre l’activitat fins i tot a les grans promotores de l’anterior boom, com Metrovaces­a i Habitat, que estan reactivant la promoció dels seus sòls urbans.

Menys intensa que la recuperaci­ó de l’habitatge està sent la de la promoció d’oficines, centrada en el 22@ i en menor mesura a Sants-Montjuic, on es construeix el nou campus administra­tiu de la Generalita­t. El districte tecnològic està concentran­t la majoria d’operacions de compra de sòl, protagonit­zades per firmes com Varde, La Llave de Oro i Shaftesbur­y, fet que garanteix una forta activitat promotora en els propers anys.

Esteban reconeix que esperen veure com afecta la situació política a l’activitat del sector. “Notem molta cautela dels promotors. Però és un sector que es mou molt lentament”.

L’ESPAI 22@ S’hi concentren les promocions d’oficines i lidera les vendes de sòl urbanitzab­le

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El nombre de promocions d’obra nova impulsen molt més l’activitat immobiliàr­ia que les rehabilita­cions
LLIBERT TEIXIDÓ El nombre de promocions d’obra nova impulsen molt més l’activitat immobiliàr­ia que les rehabilita­cions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain