La Vanguardia (Català)

Elisabet II i Bono, a la llista de 127 líders vinculats a paradisos fiscals

La investigac­ió periodísti­ca seria més rellevant que la dels papers de Panamà

-

La reina Elisabet II d’Anglaterra; el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos; el secretari d’Estat de Comerç dels EUA, Wilbur Ross; i l’excancelle­r alemany Gerhard Schröder. També els cantants Bono (U2) i Madonna, així com l’espanyol José María Cano (Mecano) figuren entre els integrants d’una llarga llista de 127 noms relacionat­s amb paradisos fiscals, segons la informació publicada per l’ICIJ, una investigac­ió periodísti­ca del Consorci Internacio­nal de Periodisme d’Investigac­ió (ICIJ), revelada simultània­ment per diversos mitjans a escala mundial.

En la investigac­ió, denominada Papers del paradís, hi han participat 382 periodiste­s de gairebé un centenar de mitjans de comunicaci­ó –La Sexta i El Confidenci­al, a Espanya– que han analitzat més de 13 milions de documents de “territoris opacs” i abasten un període de 70 anys. Els documents provenen d’una filtració de documents de la firma d’advocats Appleby i Asiatici Trust rebuda pel diari Süddeutsch­e Zeitung, procedents de 19 jurisdicci­ons diferents que figuren a la llista de paradisos fiscals de l’OCDE.

La investigac­ió revela l’ocultació de patrimoni i el moviment de grans quantitats de diners lluny dels ulls del fisc per part de multimilio­naris i multinacio­nals. Entre els noms més il·lustres que apareixen en els 13,4 milions de documents d’aquesta nova filtració hi figura l’entorn de Donald Trump i els seus lligams amb inversors russos; el recaptador de la campanya electoral del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau; el magnat George Soros; el fundador de Microsoft Paul Allen; Pierre Omidyar, emprenedor d’eBay, o l’impulsor del fallit projecte Eurovegas a Madrid, Sheldon Adelson. En la investigac­ió també hi apareixen multinacio­nals com Glencore, Apple o Nike.

Fundat al país caribeny de les Bermudes a finals del segle XIX, Appleby és un despatx d’advocats que ofereix serveis de deslocalit­zació als seus clients. Disposa de deu oficines en països que ofereixen una fiscalitat baixa o nul·la i una opacitat absoluta als propietari­s reals de les societats pantalla, com les illes Verges britànique­s, les illes Caiman, les illes del Canal o Hong Kong.

Appleby forma part del denominat cercle màgic offshore –terme encunyat arran d’un article publicat a la revista Legal Business el 2008–, el selecte grup dels nou despatxos més prestigios­os i amb més recursos per proveir serveis de deslocalit­zació. Els seus clients solen ser individus amb fortunes a partir dels 30 milions de dòlars,

Segons els mitjans de comunicaci­ó que han col·laborat en la investigac­ió –The New York Times, la BBC i Le Monde, entre d’altres–, suposa la filtració més gran de documents de paradisos fiscals de la història, amb una rellevànci­a “encara més transcende­nt que els papers de Panamà”, que ja va suposar un escàndol important. La investigac­ió, basada en una filtració múltiple, inclou també documentac­ió dels registres mercantils de 19 jurisdicci­ons opaques, entre les quals es hi ha les illes Caiman, les Illes Cook, Malta, el Líban i Malàisia.

 ?? MARCOS BRINDICCI / REUTERS ?? Bono, líder d’U2, figura entre els investigat­s
MARCOS BRINDICCI / REUTERS Bono, líder d’U2, figura entre els investigat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain