La Vanguardia (Català)

Les aerolínies incremente­n un 84% les places des del Prat fins als EUA

Nova York i les noves destinacio­ns ‘low cost’ disparen l’oferta a l’hivern

- AINTZANE GASTESI

Els Estats Units, el primer mercat interconti­nental per a l’aeroport del Prat, continuen creixent de manera exponencia­l. Les companyies aèries han programat per a aquesta temporada d’hivern, que transcorre entre el 29 d’octubre i el 24 de març, prop de 500.000 places entre l’aeroport de Barcelona i les diferents destinacio­ns dels Estats Units, cosa que suposa un augment del 84%, segons dades d’Aena.

De fet, el trànsit directe entre Barcelona i els Estats Units s’ha disparat aquest any, i les companyies apugen l’aposta. Les xifres de trànsit de passatgers entre el Prat i les destinacio­ns nord-americanes fins al setembre ja superen les registrade­s tot l’any passat. Mentre que el 2016 aquest trànsit va ser de 902.014 passatgers, entre el gener i el setembre de l’exercici actual ja arriba als 917.646 passatgers.

Amb l’increment de places ofertes per les aerolínies per als propers mesos, les previsions apunten que se superarà amb escreix el milió de viatgers. Al setembre el nombre de passatgers transporta­ts va augmentar pràcticame­nt un 50%, i s’esperen creixement­s superiors durant la temporada d’hivern. Gran part d’aquests augments, tant de trànsit com de seients oferts, es deuen al llançament de les noves rutes de les companyies de baix cost Level i Norwegian, que ofereixen vols directes a San Franciso o Los Angeles que se sumen al mapa de destinacio­ns interconti­nentals del Prat.

L’alta ocupació dels vols –algunes destinacio­ns superaven el 95%, segons van manifestar les dues companyies sobre els vols de temporada d’estiu– han propiciat que tant Level com Norwegian hagin apostat per mantenir els vols durant la temporada d’hivern. Només aquestes dues rutes sumaven prop de 150.000 passatgers indirectes el 2015, segons les dades del Comitè de Rutes del Prat (CDRA). A més, apunten els experts, les rutes directes disparen aquestes xifres perquè capten passatgers d’altres aeroports.

Ara l’objectiu de l’aeroport seria desestacio­nalitzar altres rutes que només operen a l’estiu, com les de Charlotte, Filadèlfia, Atlanta o Chicago, aquesta última llançada el mes de maig passat per American Airlines.

Encara que, segons les dades del CDRA, el mercat americà té una quota de passatgers de negocis creixent i que segons la destinació oscil·la entre el 12% i el 14%, la gran majoria del trànsit entre el Prat i els Estats Units correspon a turistes i viatgers de lleure.

De fet, aquesta any la xifra de turistes dels Estats Units que visiten Catalunya s’ha disparat un 32% –és el que més ha pujat– i s’ha convertit en el cinquè mercat emissor, amb prop d’un 6% del total de visitants estrangers. En total, més de 900.000 ciutadans dels Estats Units han visitat Catalunya entre el gener i el setembre d’aquest any, segons revelen les últimes dades de l’INE.

El nombre de turistes dels Estats Units a Catalunya ha crescut un 32% entre el gener i el setembre

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Vol inaugural d’American Airlines entre el Prat i Nova York a l’abril del 2008
MANÉ ESPINOSA Vol inaugural d’American Airlines entre el Prat i Nova York a l’abril del 2008

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain