La Vanguardia (Català)

Un miler d’empreses també s’emporten la seu fiscal

oeLa meitat de les que deixen Catalunya declararan fora els impostos oeEn aquests casos, la llei obliga a desplaçar l’administra­ció i la direcció

- EDUARDO MAGALLÓN

Una de cada dues empreses que va decidir traslladar el seu domicili social fora de Catalunya a l’octubre també va optar per emportar-se la seu fiscal. Són en total gairebé un miler d’empreses les que han omplert un formulari de l’Agència Tributària i han deslocalit­zat la seva seu fiscal. Quan només es trasllada la seu social no té amb prou feines efectes en la companyia però tot canvia si es modifica també el domicili fiscal ja que en aquest cas la llei obliga a traslladar també la “gestió administra­tiva i la direcció dels seus negocis”.

A la pràctica, aquesta obligació legal implicarà que el miler d’empreses que ja han deslocalit­zat la seva seu fiscal celebrin a la nova ciutat on s’han ubicat els consells d’administra­ció i les seves juntes d’accioniste­s. La mesura tindrà, per tant, efectes directes sobre empreses de serveis industrial­s que treballave­n en l’organitzac­ió de la junta o que donen serveis profession­als al consell.

Emportar-se la seu social i fiscal és obrir la porta a que en un futur aquelles empreses optin per traslladar més activitat a la nova ubicació. A més aquelles empreses declararan els seus impostos des d’una altra comunitat encara que a priori no tindrà efectes en el còmput del PIB o del finançamen­t autonòmic. El canvi de domicili fiscal té també altres implicacio­ns de caràcter burocràtic ja que obliga les empreses que contactin amb tots els seus proveïdors i clients i modifiquin les factures amb la nova adreça.

Ahir l’Agència Tributària també va oferir dades extretes del nou sistema d’informació fiscal d’IVA en temps real (denominat Subministr­ament Immediat d’Informació) per mostrar la magnitud del procés. A través d’aquest sistema, en el qual participen unes 50.000 empreses, es comprova que en la primera quinzena del mes d’octubre, les companyies amb domicili fiscal a Catalunya tenien una vendes agregades equivalent­s al 22,4% de totes les d’Espanya. En canvi en la segona quinzena les vendes de les empreses domiciliad­es a Catalunya va caure fins al 19,6%. El descens es va deure fonamental­ment al procés de trasllat de seus fiscals fora de la comunitat però no es descarta que una part vingui motivada també per un descens de la facturació derivades de la situació d’incertesa o d’un possible boicot als productes catalans, segons fonts consultade­s.

Des de l’Agència Tributària s’assegura que el descens en el pes de la facturació va ser especialme­nt intens en els sectors d’energia, aigua i construcci­ó, en què la caiguda va ser de 20 punts. En el financer i d’asseguranc­es va ser de 4 punts.

Gràcies a un decret llei que va aprovar el Consell de Ministres, per tal de canviar la seu social d’una empresa n’hi ha prou només que ho aprovi el consell d’administra­ció sense passar per la junta d’accioniste­s. En el cas de les empreses cotitzades aquesta modificaci­ó de domicili cal comunicar-la a través d’un fet rellevant. En canvi en el cas del canvi de domicili fiscal el tràmit és molt més senzill i només és necessari que les empreses omplin un formulari de l’Agència Tributària: el número 036 o 037 depenent dels casos.

Només el mes d’octubre unes 2.000 empreses es van endur la seu social fora de la comunitat. En les darreres setmanes l’èxode ha rebaixat la intensitat ja que dilluns només es van registrar 30 trasllats de domicilis socials. Des del referèndum de l’1-O s’han comptabili­tzat 2.471 trasllats. Majoritàri­ament, les companyies van prendre aquesta decisió per la incertesa que obria una declaració unilateral d’independèn­cia. Les primeres a fer-ho van ser els grans bancs catalans (CaixaBank i Sabadell) i totes les firmes de l’Ibex tret de Grifols.

Fins dilluns passat, el total d’empreses que han decidit canviar la seva seu social s’eleva a 2.471

 ?? KIM MANRESA ?? La delegació de l’Agència Tributària a Barcelona
KIM MANRESA La delegació de l’Agència Tributària a Barcelona
 ?? FONT: Col·legi de Registrado­rs d’Espanya
LV ??
FONT: Col·legi de Registrado­rs d’Espanya LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain