La Vanguardia (Català)

Zaplana en gravacions: “Aznar diu que Rajoy és impossible”

Ignacio González i l’exministre carreguen contra el líder del PP

- Redacció

Les converses intervingu­des per la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en el marc de l’operació Lezo van més enllà de les relacions de l’expresiden­t de la Comunitat de Madrid Ignacio González i empresaris a la recerca de suposades comissions a canvi d’obra pública. El sumari inclou enregistra­ments entre González i l’exministre Eduardo Zaplana a què ha tingut accés LaVanguard­ia.com amb Mariano Rajoy com a protagonis­tes. L’hereu d’Esperanza Aguirre li explica a Zaplana en una conversa del 19 de gener gravada al despatx de González que Mariano Rajoy “vol superar Franco en la presidènci­a del Govern central”.

Zaplana relata una trobada amb l’expresiden­t José María Aznar en la qual aquest es manifestav­a sobre el líder del PP: “Aquest no pot continuar. Aquest Rajoy és impossible. Aquesta legislatur­a no pot durar”. Segons explica Zaplana a González, Aznar donaria suport a qualsevol successor de Rajoy – “si és Feijóo, doncs Feijóo”– “amb l’excusa que els principis s’han tornat a recuperar al PP del centredret­a”. Zaplana rebla traslladan­t la seva sensació que Aznar “està amb un odi africà a Rajoy que ja no s’oculta”.

Les converses entre González i Zaplana que obren en el sumari també repassen la relació entre Rajoy i Esperanza Aguirre, de la qual González subratlla que “és més llesta del que sembla”. “En Mariano no la pot ni veure”, afegeix Zaplana durant la conversa, per concloure que el president del Govern central és “més llest” que Aguirre i “sap que traient-te a tu del mig –amb referència a González– s’acaba ella”.

També es refereixen a l’exalcaldes­sa de València ja morta, Rita Barberá. Zaplana comenta que era “un bluf absolut que en tenia cinc al voltant que li feien les coses i la gestió. Ella anava, reia, prenia un whisky amb algun, que això ho feia de conya, i res més”.

En la mateixa intervenci­ó telefònica, l’expresiden­t de la Comunitat de Madrid i l’exministre Zaplana revelen el seu interès per tenir persones de confiança a la cúpula de la carrera fiscal, una vegada que ja es trobava immers en processos judicials. La conversa esquitxa l’actual ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Igualment, al sumari apareix l’empresari Rafael Palencia, que va ser gravat l’any 2008, relatant com pagava comissions als tresorers del Partit Popular Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta a canvi d’adjudicaci­ó d’obra pública. Aquesta conversa, emmarcada en l’operació Lezo, va ser gravada pel seu interlocut­or, un exdirectiu de l’empresa d’aigua madrilenya Canal de Isabel II, Ildefonso de Miguel. “Jo el que vull és guanyar obres, no perdre les obres, perquè ja et dic que estem una miqueta atabalats (...) A mi en Luis (Bárcenas) m’envia una persona, jo ja d’entrada penso que és una persona que..., o sigui, si me l’envia en Luis..., que m’ho ha fet amb diverses persones, amb diverses empreses i tal, jo sempre estic sobreentès que... per a ell pel que sigui li interessa”, diu Palencia en l’enregistra­ment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain