La Vanguardia (Català)

Rajoy retirarà el 155 amb el nou Govern, però avisa que el pot recuperar

El president espanyol pensa a tornar-se a presentar, però espera esgotar la legislatur­a

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

“GRANS MENTIDES” Estan dient ara a la gent que els han enganyat. Aquest és un procés de les grans mentides. No només no estaven preparats, sinó que era impossible” FUGA D’EMPRESES DE CATALUNYA No sé si tornaran les empreses que se n’han anat; jo, sens dubte, demano que tornin. M’agradaria que a partir del gener hi hagués situació de normalitat i que tothom tornés” INGERÈNCIA RUSSA No tinc cap dada que em digui que darrere d’aquestes ingerèncie­s hi ha el Govern rus. El que sí que dic és que el 55% d’aquests perfils falsos hi eren, i el 30% a Veneçuela” TONI BATLLORI ESGOTAR EL MANDAT I REPETIR El líder del PP pensa a ser candidat, però vol que la legislatur­a duri quatre anys

POLÍTICS CATALANS INVALIDATS

El cap de l’Executiu central creu que tot el Govern està inhabilita­t per haver enganyat

Mariano Rajoy treballarà aquestes setmanes perquè els partits anomenats constituci­onalistes guanyin les eleccions del 21-D a Catalunya que ell mateix va convocar quan va aplicar l’article 155 de la Constituci­ó. Però aquestes eleccions no es fan perquè no puguin governar els independen­tistes, sinó perquè no puguin tornar a fer un procés il·legal com el que van posar en marxa aquesta legislatur­a. És a dir, cal que es compleixi la llei. Aquest és l’objectiu, segons el president del Govern, Mariano Rajoy, i així ho va explicar en una entrevista a la cadena Cope: “Guanyi qui guanyi les eleccions ha de complir la llei. La llei l’han de complir els no independen­tistes i, per descomptat, els independen­tistes, que no són de millor condició”.

Per això, la previsió del cap de l’Executiu central, que és el que hi ha al document que va remetre al Senat i que la Cambra Alta va aprovar, és que les mesures excepciona­ls per les quals el Govern central ha assumit la gestió de les competènci­es de la Generalita­t s’acabin amb la formació del nou govern català, el que surti dels resultats de les eleccions del 21-D. A ell li agradaria que aquest govern fos dels partits constituci­onalistes, però reconeix que si guanyen els independen­tistes els tocarà governar, i el 155 es reactivarà si es torna a incomplir la llei amb una altra convocatòr­ia d’un referèndum il·legal, o amb la proclamaci­ó de la independèn­cia. “El 155 sempre hi és, però el 155 és excepciona­l i, per tant, s’ha d’aplicar durant poc temps. El que jo espero és que una vegada que es constituei­xi el nou govern, després de les eleccions, les coses tornin a la situació de normalitat institucio­nal, i per tant el 155 ja no s’apliqui. Fem eleccions perquè es deixi d’aplicar”.

De tota manera, Rajoy confia que els resultats donin als constituci­oRepublica­na nalistes la possibilit­at de tornar la normalitat a Catalunya. “El Govern [espanyol] ha fet la seva funció i ara li toca a la gent, que és la que ha de decidir”. I per això Rajoy espera una participac­ió massiva, pensant “en moltíssima gent que vota a les generals el PP i que no ho fan a les autonòmiqu­es”, i confiant que ara “percebin la importànci­a que realment tenen”.

A les eleccions del 21-D, va recordar als qui posen en dubte la democràcia espanyola, es poden presentar fins i tot els exconselle­rs empresonat­s, com ara Oriol Junqueras, tot i que, segons Rajoy, estaria fora de tota lògica que es nomeni president o conseller algú que sigui a la presó, atès que no podria exercir les seves funcions.

Una altra cosa és que consideri que tot els membres del govern que va portar Catalunya a aquesta situació estan inhabilita­ts políticame­nt –jurídicame­nt només es pot inhabilita­r algú per una sentència ferma– per tornar a dirigir la política catalana. “Per mi, d’inhabilita­ts, políticame­nt, ho haurien d’estar totes les persones que han enganyat tots els ciutadans de Catalunya, perquè aquesta ha estat la història d’un engany”. Però Rajoy no va voler entrar a valorar les recents declaracio­ns de Carles Puigdemont sobre el fet hi ha alternativ­es a la independèn­cia o que, com s’ha dit des d’Esquerra de Catalunya, el Govern català no estava preparat per a la independèn­cia. “Doncs ja ho podien haver dit abans!”, va clamar. Com també recorda que deien que no afectaria l’economia: “Doncs sí que l’afectava”.

Mariano Rajoy està abocat en Catalunya i ha arriscat molt, n’és conscient, però creu que Catalunya i el resultat de les eleccions del 21-D no necessària­ment han de condiciona­r la legislatur­a espanyola. És per això que assegura que, malgrat que guanyin els independen­tistes, la legislatur­a espanyola continuarà endavant, i per ell hauria de durar els quatre anys preceptius, fins al 2020, perquè creu que és bo i que és signe d’estabilita­t. Malgrat tot, és conscient que governa en minoria i que necessitar­à suports per tirar endavant. Els pressupost­os seran molt importants per aconseguir aquesta estabilita­t.

Per això, i perquè queda temps per a les eleccions generals, Rajoy no ha pensat en candidatur­es, tot i que ahir va confessar en l’entrevista a la Cope que a ell li agradaria tornar a presentar-se si té el suport del seu partit. No ho va dir clarament, però va ser la conclusió no desmentida: “Jo em trobo bé. És important saber el que pensa el meu partit, però jo em trobo bé. Crec que estic en un bon moment de la meva vida”.

 ?? EFE ?? Mariano Rajoy durant l’entrevista a la cadena Cope, la primera que concedeix a Espanya després del 155
EFE Mariano Rajoy durant l’entrevista a la cadena Cope, la primera que concedeix a Espanya després del 155
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain