La Vanguardia (Català)

La defensa de ‘La Manada’ va espiar la víctima després de l’agressió

El seguiment es va fer dos mesos després dels fets i s’ha admès com a prova

- JOKIN LECUMBERRI Pamplona

Va ser el primer cap de setmana de setembre de l’any passat. La presumpta víctima de la violació en grup que hi va haver en els Sanfermine­s del 2016 va ser seguida durant dos dies per uns detectius privats contractat­s per la defensa, una acció que ha derivat en un informe que ara és part del judici. Segons va avançar ahir el Diario de Notícias, la sala ha admès aquests documents com a prova documental en el procés que es desenvolup­a aquests dies al Palau de Justícia de Pamplona i on ahir va testificar la jove madrilenya així com la parella que la va trobar en un banc poc després de la presumpta agressió.

Les defenses dels cinc acusats ja havien presentat el treball dels detectius dins en la instrucció de la causa, però dilluns, dia de considerac­ions prèvies, van ampliar el dossier amb una publicació de la víctima amb “connotacio­ns festives” que pel que sembla va compartir a les xarxes socials. Aquesta suma, confirmada per fonts jurídiques, engrosseix l’informe elaborat amb el seguiment que els investigad­ors privats van fer a la jove durant tot un cap de setmana i de la informació extreta de les seves publicacio­ns en xarxes, una estratègia segons sembla pretén demostrar que dos mesos després dels fets feia una “vida normal”.

La denunciant va testificar ahir en la segona jornada d’un procés que s’està celebrant íntegramen­t a porta tancada i en què ja no participar­à més. La jove va arribar en un furgó policial acompanyad­a dels seus pares i una tieta i, seguint el protocol establert per preservar la imatge de tots els implicats en el cas, va ser traslladad­a a la sala segona a través dels accessos interns de l’edifici, igual com s’està fent amb els cinc acusats, coneguts com La Manada.

Al començamen­t de la sessió hi va haver una aturada arran de la sol·licitud de la fiscal que no es projectess­in els vídeos de la presumpta agressió mentre la jove hi fos present. La petició afectava els sis fragments de 96 segons en total gravats pels acusats, prova de càrrec que per a les acusacions avala la violació mentre que per a les defenses suposa que les relacions van ser “consentide­s”. El tribunal va dirimir que les peces sí que podien ser reproduïde­s, tot i que va optar perquè, si es feia, fos només una vegada cada una i sense aturades ni possibilit­at de rebobinar. Finalment no es va recórrer als vídeos perquè cap de les parts no ho va sol·licitar. “Ningú no ho ha considerat necessari”, va explicar l’advocat Agustín Martínez Becerra, que defensa tres dels acusats –els altres dos, el militar i el guàrdia civil, tenen cadascun el seu propi lletrat–.

La compareixe­nça de la jove, obligada a respondre a totes les parts perquè està citada com a denunciant i testimoni, es va prolongar durant tres hores i mitja. Mentrestan­t, els acusats van ser traslladat­s a una estança

En les més de tres hores de la declaració de la dona, cap de les parts no va demanar que es projectess­in els vídeos

annexa i van seguir el testimoni per videoconfe­rència. En cap moment no van coincidir.

La jove va abandonar el Palau de Justícia amb la mateixa discreció amb què va arribar mitja hora abans de l’inici de la sessió en una furgoneta policial. Després del seu testimoni va ser el torn de la parella que la va trobar la matinada del 7 de juliol en un banc del carrer Paulino Caballero, a prop del portal on van passar els fets. Quan la van veure plorant, i després que els expliqués els fets, van trucar al 112.

El judici continua avui amb el testimoni de quatre agents de la Policia Municipal que van identifica­r quatre dels agressors a través de les càmeres instal·lades en el recorregut de l’encierro, i tres més de la Policia Foral. El procés està envoltat per una gran expectació mediàtica i per fortes mesures de seguretat. Segons fonts jurídiques, la vista, dividida en deu jornades i que tenia com a últim dia el 24 de novembre, es prolongarà una sessió més i acabarà el dilluns 27. Els cinc acusats, que en la primera jornada es van declarar innocents de l’agressió sexual –un va admetre el robatori del mòbil de la jove–, testificar­an dimecres vinent.

 ?? JDIGES / EFE ?? L’advocat de tres dels joves acusats accedeix al Tribunal Superior de Justícia de Navarra, on ahir es va celebrar la segona sessió del judici
JDIGES / EFE L’advocat de tres dels joves acusats accedeix al Tribunal Superior de Justícia de Navarra, on ahir es va celebrar la segona sessió del judici

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain