La Vanguardia (Català)

Madrid i Barcelona dinen juntes pel diàleg

Trobada a la Plaza Mayor de la capital d’Espanya per bastir ponts al voltant d’una taula

- Madrid

Es va organitzar en 15 dies, però té voluntat de permanènci­a. Madrid i Barcelona es van reunir ahir en un dinar a la capital d’Espanya per iniciativa del Gremi de Restauraci­ó de Barcelona i l’Associació d’Hotelers de la Plaza Mayor. I va ser aquesta plaça, que el 2 de desembre celebra el seu 400è aniversari, la que va acollir mig centenar de madrilenys i catalans amb un objectiu comú: demostrar que el diàleg és possible, que entorn d’una taula i amb un bon menjar es pot discrepar, debatre i, segurament, arribar a acords. Que un “bon dia, bon dia”, que va ser com va rebre tots els comensals l’amfitrió de l’esdevenime­nt, Carlos Soto, propietari de Casa María, un dels establimen­ts més típics de la ciutat, no ha d’estranyar ningú.

Els vianants, sorpresos, es preguntave­n què passava quan van conèixer la iniciativa de les associacio­ns de restaurado­rs de les dues capitals, l’aplaudien i s’hi sumaven, encara que fos des de la distància i sense poder participar del dinar fusió Madrid-Barcelona que es va degustar en un dia més propi de l’inici d’una tardor càlida que d’un hivern que ja pica a la porta.

Sopa de cocido de primer, seguit d’una escalivada, espàrrecs, cigrons, mongetes i botifarra, per acabar amb una crema catalana i una llet merengada. I tot acompanyat d’un cava per començar i de vins negres de Madrid.

Mig centenar de persones conegudes, reunides entorn de les taules, a l’aire lliure, tot i que ambientade­s amb estufes. El que era important no eren els discursos, sinó de què parlaven entre ells. Com a tema de conversa, per descomptat, Catalunya, que en aquests moments els dol a tots, però que serà més a prop si iniciative­s com aquestes continuen. Els organitzad­ors s’hi van comprometr­e i la trobada no trigarà gaire a repetir-se a Barcelona.

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, va rebre de mans dels amfitrions un pom de violetes, que pel que sembla és la flor que més li agrada a la regidora madrilenya. L’alcaldessa de

Un ram de violetes per a Carmena va ser l’obsequi dels amfitrions

Barcelona, Ada Colau, no va poder assistir a aquesta primera trobada. Entre els assistents, polítics catalans com ara l’exdirigent d’Iniciativa per Catalunya Joan Herrera o l’exalcalde de Madrid Juan Barranco. Entre els comensals també hi havia l’advocada Cristina Almeida, el cantautor català, espanyol i universal Joan Manuel Serrat, i periodiste­s i personatge­s de la televisió com ara Iñaki Gabilondo, Mercedes Milá, el Gran Wyoming, Xavier Sardà, Juan Cruz, Pepa Bueno, Àngels Barceló, Sandra Sabatés, Sandra Barneda o Joan Llorach – que va escriure juntament amb Josep Borrell Los cuentos y las cuentas de la independen­cia–, Rosanna Torres o Ángeles Aguilera.

També La Vanguardia va estar present en aquesta trobada enca- minada a bastir ponts entre Espanya i Catalunya i a intentar contribuir modestamen­t a la solució dels problemes per la via d’un diàleg més necessari que mai en aquests moments i de l’entesa entre les parts.

A les taules, moltes converses sobre el mateix. Però per primera vegada també moltes mirades dirigides cap al futur i la possibilit­at de trobar fórmules que permetin unir tots els sectors socials, tan dividits després del procés, primer entre catalans, però també entre catalans i la resta d’Espanya. Ahir a la Plaza Mayor de Madrid els objectes de les converses no van ser ni Carles Puigdemont ni Oriol Junqueras; ni Mariano Rajoy ni Xavier García Albiol; ni Pedro Sánchez ni Miguel Iceta; ni Albert Rivera ni Inés Arrimadas. Es va parlar. per damunt de tot, de com els ciutadans catalans i espanyols poden viure junts.

Cocido, escalivada, mongetes i botifarra, cremes, catalana i llet merengada

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? A la Plaza Mayor. El restaurant Casa María de la Plaza Mayor de Madrid va acollir la iniciativa dels gremis de restaurado­rs
DANI DUCH A la Plaza Mayor. El restaurant Casa María de la Plaza Mayor de Madrid va acollir la iniciativa dels gremis de restaurado­rs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain