La Vanguardia (Català)

Unitat independen­tista

El PDECat i els republican­s tracen una estratègia conjunta tot i anar separats

- Barcelona

El PDECat i ERC es van reunir a Brussel·les per acordar una estratègia comuna.

Un cop palesat que de cara al 21-D hi haurà tres fronts electorals pel que fa a l’independen­tisme, ara els principals actors busquen la manera de consensuar una estratègia en comú abans de divendres, data límit per presentar les candidatur­es a la Junta Electoral Central. Amb aquest objectiu, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, es va desplaçar ahir a Brussel·les per trobarse amb Carles Puigdemont, que liderarà la llista Junts per Catalunya (JxCat) –que té com a base el PDECat–, i els quatre exconselle­rs desplaçats a Bèlgica i perfilar un front comú en l’àmbit polític.

De fet, l’acord amb el PDECat per fer aquest front hi és, segons va assegurar Rovira. “L’estratègia política la compartim i és absolutame­nt coordinada”, va afegir. I és que la dirigent d’ERC va considerar que aquesta és la millor opció per “eixamplar moltíssim” la base independen­tista i afrontar “amb garanties” les eleccions del 21-D. En l’horitzó no només hi ha obtenir altra vegada la majoria d’escons entre les candidatur­es independen­tistes –JxCat, ERC i la CUP–, sinó també superar el 50% en vots. Rovira també va anar a Brussel·les per “intercanvi­ar informació del que ha passat aquestes últimes setmanes”. Al matí es va trobar amb Toni Comín i Meritxell Serret, al migdia va dinar amb Puigdemont, i més tard van trobar-se tots –incloent-hi Clara Ponsatí i Lluís Puig– a la seu de l’Aliança Lliure Europea (ALE) –formació a la qual pertany ERC a escala europea– per dissenyar l’estratègia i establir aquesta “coordinaci­ó política”, perquè, segons va dir la republican­a, les forces independen­tistes han de trobar “la millor manera de continuar sumant junts”. De fet, la secretària general d’ERC va assegurar que tant els uns com els altres eren conscients que havien arribar junts fins a l’1-O i la declaració d’independèn­cia del 27 d’octubre i que, per tant, “hem de continuar junts”.

En tot cas, aquest viatge casa amb el que l’executiva d’ERC ja va plantejar dissabte passat a la seva militància: la possibilit­at de fer actes conjunts amb la resta de forces polítiques independen­tistes per explicar, si és que s’acorden, punts programàti­cs en comú, cosa que reforçaria, a parer seu, que l’independen­tisme, tot i concórrer separadame­nt al 21-D, va junt. Però en aquesta cadena queda una baula, la de la CUP. Els anticapita­listes no volen que se’ls relacioni més amb el PDECat, si bé estan estudiant sumar-se al front comú.

Amb tot plegat, l’estratègia dels independen­tistes s’està reformulan­t en el context de les diferents veus que reconeixen que el Govern no estava preparat per fer efectius els resultats de l’1-O. Ahir, més: el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va assegurar que “Catalunya serà independen­t si els catalans volen que ho sigui. Sabeu per què envan cara no som independen­ts? Perquè no hi ha hagut la majoria de catalans que ho hagi volgut així”. I el del PDECat, Carles Campuzano, també hi va insistir: “Caldrà més temps per reforçar majories socials que ens acompanyin en l’objectiu de la independèn­cia”.

La recerca del front comú per al 21-D va tenir, però, dues notes dissonants, i totes dues procedents del PDECat. Francesc Homs va piular que “acusar Puigdemont de traïdor quan va plantejar fer eleccions per evitar el 155 i ara dir que no estàvem preparats és insòlit, i em quedo curt”, i qui havia estat delegat del Govern de la Generalita­t a Girona, Eudald Casadesús, va denunciar que la república catalana no s’havia pogut implementa­r perquè a l’hora de la veritat havien fallat “conselleri­es clau” com, segons ell, les d’Oriol Junqueras i Raül Romeva.

En aquest escenari, JxCat continua preparant, mentrestan­t, la composició de les llistes, en les quals es dona per fet que hi haurà els consellers del PDECat de l’últim Govern –els empresonat­s a Madrid rebre la visita justament ahir de Marta Pascal per tractar aquesta qüestió–, alcaldes i altres quadres de la formació i independen­ts, entre ells molt probableme­nt el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez. Un altre podria ser Hèctor López Bofill, professor de dret constituci­onal i exideòleg de Solidarita­t Catalana per la Independèn­cia, que podria encapçalar la llista de Tarragona, segons va anunciar ell mateix en un tuit que després, però, va esborrar. I altres noms i perfils que estaria estudiant Carles Puigdemont serien per exemple els de Lluís Font, Gerard Esteve, Laura Borràs, Martí Anglada o Josep Maria Forné, en aquest cas per ser el número u de la llista de Lleida, que ja va encapçalar amb Junts pel Sí (JxSí). Algunes

CANDIDATUR­A El president destituït sondeja diversos independen­ts per a la seva llista PREPARATIU­S Un home de Mascarell serà el director de campanya de Junts per Catalunya

fonts també situen en aquest paquet Marina Geli, però de moment l’entorn de l’exconselle­ra del PSC assegura que no li han fet cap oferta.

A l’espera que es concretin els noms, ha transcendi­t que el director de campanya serà un home de confiança de Ferran Mascarell quan era conseller de Cultura: Jordi Sellas, gestor d’empreses culturals, que va ser director general de Creació i Empreses Culturals entre el 2013 i el 2016. La candidatur­a tindrà, d’altra banda, una seu electoral diferencia­da de la del PDECat –com va passar amb JxSí respecte a CDC i ERC el 2015–, que, en tot cas, serà doble, amb oficina tant a Barcelona com a Brussel·les.

El PDECat, per la seva banda, celebra avui la reunió del consell nacional que haurà de beneir la fórmula de JxCat i donar el vistiplau als candidats de la formació que integraran les llistes, tot i que en principi és probable que no puguin ser-hi tots els designats per les assemblees territoria­ls atesa la necessitat de deixar llocs vacants perquè els ocupin independen­ts. Un desenllaç que caldrà veure quin grau d’adhesió interna desperta i que segurament farà que la composició íntegra de les candidatur­es no se sàpiga fins divendres a l’últim moment. En tot cas, la voluntat del PDECat és que “el partit ha de ser generós, però alhora s’ha de sentir ben còmode amb la proposta política i electoral per al 21-D”, segons el missatge que la coordinado­ra general ha fet arribar a la militància.

 ?? ACN ?? Marta Rovira es va reunir ahir a Brussel·les amb Carles Puigdemont i els consellers destituïts
ACN Marta Rovira es va reunir ahir a Brussel·les amb Carles Puigdemont i els consellers destituïts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain