La Vanguardia (Català)

La píndola electrònic­a

La iniciativa, que es farà l’1 i el 2 de desembre, de moment té 14.000 persones inscrites, però se’n necessiten 25.000

- JOSE POLO Barcelona

Els Estats Units han donat llum verda a un medicament que informa si el pacient l’ha ingerit i quan ho ha fet.

Compte enrere. Queden 17 dies per a la novena edició del Gran Recapte, la recollida massiva d’aliments per als més necessitat­s organitzad­a pels quatre banc dels aliments de Catalunya. Lluitant contra el rellotge, els organitzad­ors busquen els voluntaris necessaris perquè la iniciativa torni a ser un èxit. El temps apressa i fins al moment tan sols s’hi han inscrit 14.000 persones. Com a mínim se’n requereixe­n 11.000 més per poder atendre com cal els més de 2.500 punts de recollida d’aliments, majoritàri­ament supermerca­ts, que estaran disponible­s l’1 i el 2 de desembre.

“Necessitem entre 25.000 i 26.000 persones”, assegura el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas. “Fins la setmana passada el ritme d’inscripció era molt lent i aquests últims dies s’ha percebut una empenta”, afegeix. “Hem de posarnos al dia”, sentencia Lluís FajóVilas. “És molt important tenir tots els punts de recollida amb voluntaris, són les persones que reparteixe­n les bosses i animen la gent a participar; als centres de recollida on no tenim voluntaris els resultats baixen molt”, argumenta el responsabl­e del Banc dels Aliments. “També és bo que els voluntaris s’hi apuntin amb anticipaci­ó perquè es faciliti l’organitzac­ió”, agrega.

La crisi econòmica ja no ocupa les portades dels diaris ni les primeres notícies dels informatiu­s de televisió. Es va estenent la idea que la crisi ja va passar a millor vida, mentre que el que s’està produint és una cronificac­ió de la pobresa. “Persones que encara que tenen feina no arriben a final de mes”, descriuen des del Banc dels Aliments, que calcula que l’any passat tan sols va poder satisfer el 27% de les necessitat­s dels atesos.

Els més necessitat­s no han desaparegu­t i continuen requerint ajuda. Ho va alertar el president de la Federació Catalana de Banc dels Aliments, Joan Vila, durant la presentaci­ó de la campanya de captació de voluntaris: “La situació que viu Catalunya no és fàcil per a ningú; les persones tenen moltes preocupaci­ons i, a més, diuen que la crisi ja s’ha superat i això pot relaxar-nos, no podem caure a la trampa”. L’any passat ja els va costar arribar a les xifres que necessiten. Apuntar-se i aportar un granet de sorra a aquesta iniciativa solidària que l’any passat va aconseguir recollir 4.374 tones de productes és molt senzill: tan sols cal visitar la pàgina web www.elgranreca­pte.com i fer la petició.

D’altra banda, el Gran Recapte d’aquest any tindrà un problema afegit. Finalment l’organitzac­ió no ha aconseguit la cessió d’un gran magatzem on se solia dur a terme la classifica­ció dels aliments després del cap de setmana solidari. “La logística serà molt més complicada aquesta vegada”, lamenta Lluís Fatjó-Vilas. La solució que han trobat és utilitzar un equipament propi molt més petit que l’habitual i tenir el suport d’altres magatzems satèl·lits.

“El Gran Recapte es farà i estic segur que sortirà bé gràcies a l’esforç dels voluntaris”, opina el director del Banc dels Aliments de Barcelona, que no està disposat a rendir-se malgrat les dificultat­s. L’objectiu que s’han marcat és igualar la quantitat d’aliments recollits a la vuitena edició.

La falta d’un gran magatzem farà que la logística de la novena edició sigui més complicada

 ?? ÀLEX GARCIA/ARXIU ?? Els supermerca­ts són els principals punts de recollida
ÀLEX GARCIA/ARXIU Els supermerca­ts són els principals punts de recollida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain