La Vanguardia (Català)

La Xina insta els EUA i els seus aliats a no polititzar la cooperació regional

Els Estats Units, el Japó, l’Índia i Austràlia discuteixe­n sobre seguretat a Manila

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

El pas per Àsia del president dels Estats Units, Donald Trump, no ha estat innocu. Ha concentrat els seus esforços a teixir aliances contra Corea del Nord i a reduir el dèficit comercial amb la regió, però les constants al·lusions a la regió Indo-Pacífic en els seus discursos no han passat desaperceb­udes entre els líders dels països del sud-est d’Àsia i en especial a la Xina. Es tracta de la nova estratègia de Washington cap aquesta part del planeta, una iniciativa que inquieta Pequín.

El portaveu d’Exteriors de la Xina, Geng Shung, va dir ahir que la cooperació regional no ha de ser polititzad­a ni excloent. La seva declaració pretenia ser una advertènci­a als EUA, Índia, Japó i Austràlia, els representa­nts de la qual es van reunir diumenge a Manila per parlar de temes de seguretat. Una trobada que va provocar les suspicàcie­s de Pequín, que sospita que darrere d’aquesta iniciativa hi ha la idea de crear un bloc per contrarest­ar l’expansió xinesa a la regió.

D’elements per encoratjar aquestes sospites no en falten. La vigília de la cimera d’estats del sud-est asiàtic (Asean), els quatre països aliats van acordar cooperar cap a una “regió del Pacífic lliure, oberta, pròspera i inclusiva”. Una declaració de principis generada per la inquietud que susciten als EUA i els seus aliats asiàtics les ambicions del president xinès, Xi Jinping, d’exercir un domini regional. Una preocupaci­ó que Pequín encoratja amb el contenciós territoria­l que manté amb el Japó per les illes Senkaku, que anomenen Diaoyu, així com pel xoc fronterer que hi va haver fa uns mesos entre tropes índies i xineses a la frontera indoxinesa. A això se suma el projecte de les noves rutes de la seda, amb la qual cosa Xi pretendria desafiar l’actual ordre mundial liderat pels EUA.

Davant aquestes pretension­s xineses, Washington esgrimeix un nou enfocament estratègic. Donald Trump ha esmentat el terme Indo-Pacífic en tots els discursos de la seva gira asiàtica, que va acabar ahir i que l’ha portat a visitar el Japó, Corea del Sud, la Xina, el Vietnam i les Filipines. Un concepte que inclou una regió més àmplia que la d’Àsia-Pacífic i que inclou, a més d’Austràlia i el Japó, l’Índia, com a contrapès a una Xina cada vegada més forta i segura de si mateixa.

En aquest sentit, dilluns Trump va situar els líders dels països de l’Asean a no convertirs­e en “satèl·lits” de ningú. Una velada advertènci­a contra la creixent influència de la Xina en la regió. “Volem que els nostres socis a la regió siguin forts, independen­ts i pròspers, tinguin el control dels seus propis destins i no siguin satèl·lits de ningú”, va dir el líder dels Estats Units.

Les seves declaracio­ns i la reunió dels EUA amb els seus aliats regionals van ser vistes precisamen­t pels analistes xinesos com la resposta a la creixent influència militar i econòmica de Pequín. “Encara que no van esmentar la Xina pel seu nom (...) és un secret de domini públic que tots estan molt preocupats pel seu ascens”, va dir Du Jifeng, un expert en assumptes del sud-est asiàtic de l’Acadèmia Xinesa de Ciències Socials, al diari South China Morning Post de Hong Kong.

Trump parla de la regió Indo-Pacífic per definir la nova visió estratègic­a que propugna cap a Àsia

 ?? ANDREW HARNIK / AP ?? El president Trump parla amb els periodiste­s que l’acompanyen a l’Air Force One, a l’inici del viatge de tornada des de les Filipines
ANDREW HARNIK / AP El president Trump parla amb els periodiste­s que l’acompanyen a l’Air Force One, a l’inici del viatge de tornada des de les Filipines

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain