La Vanguardia (Català)

Quaranta trets al desertor

Corea del Nord intenta detenir a trets un recluta a la zona desmilitar­itzada

- HONG KONG Correspons­al

La zona desmilitar­itzada que separa les dues Corees va viure dilluns a la tarda un inesperat i intens tiroteig més propi d’unes escenes de pel·lícula que de la vida real. Però no era ficció i els trets no eren de broma. Tot era real. Un grup de quatre soldats nordcorean­s perseguien un recluta que desertava. Li van disparar més de 40 trets, dels quals set van abastar el fugitiu, que malferit va poder creuar la línia de demarcació i va ser rescatat per militars sud-coreans. Ara es debat entre la vida i la mort en un hospital universita­ri al sud de Seül.

Tot va succeir en poc més de mitja hora. A un quart de quatre de la tarda, hora local, un jeep va aparèixer a tota velocitat en la zona de seguretat conjunta (JSA, en les sigles en anglès), l’única àrea fronterera entre les dues Corees en la qual els soldats dels dos costats es veuen les cares.

El totterreny, conduït per un soldat, pretenia travessar la frontera. De sobte, el vehicle es va desviar lleugerame­nt de la ruta, una roda va quedar bloquejada en un desguàs i el jeep va quedar encallat, va explicar el portaveu de l’Estat Major sud-coreà, Roh Jae Cheon, segons l’agència Yonhap.

El conductor va abandonar el cotxe i va sortir corrents, sense armes. El separaven tot just 50 metres de la frontera. I darrere d’ell, disparant els seus kalàixniko­v, quatre soldats nord-coreans d’elit del règim, perquè a la zona desmilitar­itzada que separa les dues Corees, el règim de Pyongyang només envia militars de provada lleialtat.

El van tocar i ferir dues, tres, fins a set vegades, però el recluta va aconseguir el seu objectiu. Va travessar la frontera i va poder refugiar-se prop d’un edifici en la part sud de la JSA. Allà, entre unes bardisses, va ser trobat i rescatat mitja hora més tard per tres soldats sud-coreans i traslladat en helicòpter a l’hospital de la universita­t Ajou, a Suwon, al sud de Seül.

Després d’una primera intervenci­ó d’urgència, el doctor Lee Guk Jong va explicar ahir que el desertor nord-coreà es troba en estat crític i amb respiració assistida i no se sap si sobreviurà. Va indicar que els propers deu dies seran decisius. Ja li ha tret cinc bales, però encara en té dues incrustade­s al cos i els teixits intestinal­s els té molt afectats.

La deserció ha sorprès els responsabl­es sud-coreans. No és habitual que els soldats nord-coreans s’escapin a la zona desmilitar­itzada de Panmunjon, que és una àrea molt visitada pels turistes, encara que ahir no n’hi havia cap perquè els dilluns no hi ha visites. Va causar, així mateix, sorpresa que els militars disparessi­n cap a la part sud-coreana de la JSA. Ha estat la primera ocasió en gairebé quaranta anys. I ha causat estranyesa que aquest desertor escollís la zona de Panmunjon per fugir. És el tercer que ho intenta. El primer ho va fer el 1998 i el segon el 2007.

És la primera vegada en gairebé quaranta anys que Corea del Nord dispara contra el sud de la zona de seguretat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain