La Vanguardia (Català)

Els republican­s volen impedir que Moore arribi al Senat

El fiscal general no dubta de les dones que acusen d’assetjamen­t el candidat

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

A Jeff Sessions el van rostir a preguntes ahir al Congrés.

Capaç de modificar tres vegades la seva versió sobre el seu desconeixe­ment dels contactes amb Rússia –si va mentir llavors, també menteix ara?–, el fiscal general dels EUA va oferir en canvi una resposta contundent en un altre assumpte: “No tinc raons per dubtar d’aquestes dones”.

Així s’unia a la llarga llista de republican­s rellevants que han arremès contra Roy Moore, el candidat conservado­r al Senat, pel seu assetjamen­t sexual a cinc de menors d’edat, de 14 a 17 anys, fa un temps.

Moore és l’aspirant a l’escó per Alabama que Sessions va deixar vacant per incorporar-se al Govern de Trump, que va tornar ahir a la Casa Blanca després del seu periple asiàtic i el qual s’espera perquè abordi aquest cas que està enfrontant els conservado­rs.

“Aquestes al·legacions són creïbles”, va afirmar Paul Ryan, president del Congrés. El seu homòleg al Senat, Mitch McConnell, va insistir ahir que vol Moore, de 70 anys, fora de la Cambra.

Quatre de les acusadores del conegut com a jutge dels deu Manaments, perquè exhibia les taules del decàleg a la sala del seu tribunal, es van fer conèixer en un article de The Washington Post. La cinquena va emergir aquest dilluns. A diferència de les altres, que van apel·lar altres testimonis, aquest cinquena, Beverly Young Nelson, va denunciar la violència que va aplicar Moore per provar de forçar-la al seu cotxe – “tu ets una jove i jo el fiscal del districte”– i va aportar una prova circumstan­cial. Al seu llibre escolar d’aquella època, quan ella tenia 16 anys i ell estava en la trentena, Moore li va escriure una dedicatòri­a: “A la noia més guapa i dolça a qui no podré dir bon Nadal”.

Mentrestan­t, a la pàgina web de The New Yorker van publicar que a Moore li van arribar a prohibir anar al centre comercial de Gadsden, la seva ciutat, per les

A la seva ciutat, Gadsden, van prohibir al conservado­r anar al centre comercial per la fixació amb les joves

seves reiterades aproximaci­ons i molèsties a les adolescent­s.

Mentrestan­t, Moore replica que tot és mentida, una conjura muntada pels demòcrates i l’establishm­ent republicà i que el que de veritat se n’ha d’anar és McConnell, convertit en el boc expiatori per al sector més ultra de la dreta.

Aquesta petició que s’ha de fer fora el president del Senat la promociona Steve Bannon, l’exassessor en cap de Trump i principal valedor de Moore. Bannon ha promès una guerra per posar fi al poder de McConnell.

Sessions no va respondre a la considerac­ió dels legislador­s de si Moore ha de ser apartat del seu escó en cas de guanyar, cosa que sembla més que factible atès el seu atractiu en l’estat i entre els dirigents conservado­rs locals i els poderosos grups religiosos.

Asseguren que els assessors d’ètica del seu negociat han aconsellat a Sessions no implicar-se en assumptes de campanya.

Com que ja és massa tard per buscar un candidat alternatiu, una de les opcions que s’estudia és que els electors posin un altre nom i aquest podria ser Sessions. A Moore li denegarien l’acta de senador, una cosa que ha ocorregut en 15 ocasions, 14 en l’època de la guerra civil.

 ?? ALEX BRANDON / AP ?? La congressis­ta Sheila Jackson amb fotos de les dones que acusen Moore en la compareixe­nça de Sessions
ALEX BRANDON / AP La congressis­ta Sheila Jackson amb fotos de les dones que acusen Moore en la compareixe­nça de Sessions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain