La Vanguardia (Català)

El Kurdistan acata la invalidaci­ó de la independèn­cia pel Suprem

Irbil vol que la Constituci­ó sigui aplicada en la seva integritat i no a la carta

- Istanbul. Correspons­al JORDI JOAN BAÑOS

El Govern del Kurdistan ha enterrat sense soroll la independèn­cia que no va arribar a proclamar. En el seu sigil·lós retorn a la cleda de la Constituci­ó federal, la Regió Kurda de l’Iraq (RKI) va emetre ahir un breu comunicat en el qual acata el dictamen del Tribunal Suprem, que fa una setmana va declarar inconstitu­cional qualsevol intent de secessió. Fa dos mesos, el mateix tribunal havia ordenat la suspensió del referèndum d’independèn­cia convocat unilateral­ment per la regió kurda. Aquest, tot i això, va continuar endavant i el 25 de setembre el sí va obtenir una aclaparado­ra victòria a la RKI i a les zones adjacents sota la seva autoritat.

En canvi ara, després de la pèrdua d’aquestes zones en disputa –singularme­nt de la petroliera Kirkuk– i d’un bany de realitat geopolític­a, els kurds opten per “el marc legal i constituci­onal” com a “punt de partida per a un diàleg nacional que resolgui les disputes pendents mitjançant l’aplicació de tots els articles constituci­onals”.

El matís és important, perquè per a Irbil, tan constituci­onal és l’article 1 –relatiu a la unitat de l’Iraq– com aquells altres que articulen el caràcter federal de l’Estat. Singularme­nt aquells el repetit incomplime­nt dels quals per part de Bagdad són en l’origen de la disputa. Llegeixi’s els relatius al dret d’extracció i exportació del petroli o al repartimen­t proporcion­al dels pressupost­os generals de l’Estat. I sobretot, l’estatus d’aquestes àrees tradiciona­lment kurdes l’adscripció de les quals a l’RKI havia de ser objecte de referèndum, previ cens que tingués en compte les deportacio­ns forçoses i l’arabitzaci­ó sota el partit Baas.

L’única manera de preservar la unitat de l’Iraq, considera el Govern kurd, és “garantir les institucio­ns i els drets esmentats a la Constituci­ó”.

El primer ministre de l’RKI és Nechervan Barzani. El seu oncle, l’històric Massud Barzani, va dimitir com a president de la regió el passat 1 de novembre, després que el seu referèndum d’independèn­cia tingués un efecte oposat al desitjat.

Fa cinc dies, Barzani responia amb fredor a una pregunta de la CNN sobre els paral·lelismes entre la situació catalana i la kurda: “Ha quedat clar que les nacions oprimides no poden comptar més que amb si mateixes i que els discursos sobre els drets humans, els drets de les nacions, la llibertat i la democràcia, no valen res”.

L’acceptació kurda del dictamen del Tribunal Suprem arriba poques hores després de la trobada a Washington entre el ministre d’Afers Exteriors del Kurdistan iraquià, Falah Mustafa, i

El Govern kurd creu que la unitat de l’Iraq dependrà del respecte al federalism­e de la Carta Magna

Brett McGurk, el màxim responsabl­e del Departamen­t d’Estat dels EUA en la lluita contra l’Estat Islàmic. McGurk ha estat dels primers en aplaudir com a “important per la seva claredat” l’acatament i invitació al diàleg d’ahir.

Encara que el referèndum va tenir més d’un 72% de participac­ió i un 92% de sís, segons Irbil, ni la precipitac­ió en la seva organitzac­ió –per no parlar de la desigualta­t d’oportunita­ts per fer campanya– ni l’escrutini poden ser qualificat­s d’homologabl­es.

Encara que no hi ha encara reacció oficial de Bagdad, el Govern iraquià havia exigit fins ara una desautorit­zació explícita del referèndum per iniciar el diàleg. De fet, el primer ministre Haider al-Abadi insistia ahir que recuperarà el control total de les fronteres de l’Iraq –competènci­a federal– “sense violència”.

 ?? SAFIN HAMED / AFP ?? Una jove amb una bandera de Kurdistan durant una manifestac­ió per la independèn­cia a Irbil, el passat 30 d’octubre
SAFIN HAMED / AFP Una jove amb una bandera de Kurdistan durant una manifestac­ió per la independèn­cia a Irbil, el passat 30 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain