La Vanguardia (Català)

Totalitari­sme àrab darrere de l’Estat unit

- Tomás Alcoverro

Els kurds de l’Iraq són, malgrat tot, l’únic cas de descentral­ització als països àrabs

El Govern de Bagdad ha reaccionat davant les vel·leïtats separatist­es dels kurds de l’autonomia del nord iraquià amb l’habitual actitud dels estats àrabs del Màixriq i del Magrib. En la política àrab contemporà­nia preval una tendència totalitàri­a evident. Malgrat la constituci­ó federal en vigor a l’Iraq –fruit de la imposició dels Estats Units quan van ocupar el país després de la derrota de l’exèrcit de Saddam Hussein, l’estiu del 2003– ni els sistemes federals ni de bon tros les escissions territoria­ls són tolerades.

Hi ha una glorificac­ió al món àrab de l’Estat marmori unitari, sigui monàrquic, republicà o sorgit d’un cop militar. És un fet que va unit al culte a la personalit­at i la reverència al cabdill, un home providenci­al.

Els kurds de l’Iraq han gaudit, sobretot des del 1991, d’un règim d’autonomia molt notable, però la història de les seves relacions amb el Govern de Bagdad a partir del 1970, i durant els anys del règim baasista, amb les seves persecucio­ns, deportacio­ns i l’arabitzaci­ó de les seves poblacions, va ser molt abrupta. És, no obstant això, l’únic cas de descentral­ització establert als països àrabs.

En la guerra de tres lustres del Líban, els cristians maronites, a través de les seves aguerrides milícies del Kataeb o Falange, van intentar organitzar el seu cantó a la muntanya i a la localitat marítima de Junie.

Als maronites els titllaven llavors, com si es tractés d’un insult, d’aïllacioni­stes i eren considerat­s traïdors a la causa àrab i palestina, i sovint aliats d’Israel.

Per als governants àrabs és Israel qui fomenta les lluites separatist­es, sigui la dels kurds o bé d’altres minories. El seu fracàs va malmetre els seus anhels de fundar un sistema cantonal a imatge i semblança de la somiada Suïssa, amb què sovint ha volgut comparar-se el Líban oriental.

Cap país àrab tret d’Algèria no va ajudar els sahrauís de l’antiga colònia espanyola quan van provar de separar-se del regne del Marroc.

Vaig estar una nit de febrer del 1976 en la proclamaci­ó d’aquesta república en un paratge de la regió fronterera de Tinduf. Enmig d’un gran cercle format per vehicles militars amb els fars encesos, van hissar la seva bandera. La seva independèn­cia no va ser reconeguda mai pels governs àrabs.

El desgraciat del Sudan del Sud es va alliberar de l’autoritat àrab i musulmana de Khartum després de sagnants i llargues guerres.

Si els governants del Màixriq i del Magrib sufoquen totes les aspiracion­s d’independèn­cia d’algunes de les seves poblacions, fracassen, d’altra banda, en el seu retòric panarabism­e, mil vegades pregonat a so de bombo i platerets.

Va fracassar la RAU, una pretesa unió d’Egipte i Síria, a la qual més tard s’havia d’unir l’Iraq. Va fracassar també la il·lusió del coronel Gaddafi de fondre Líbia amb Egipte i més tard amb Tunísia.

El panarabism­e de Nasser i del partit Baas es va esgotar fa dècades.

És paradoxal que estats de l’Orient Mitjà sorgits després de la derrota de l’imperi otomà, sobre fronteres moltes vegades artificial­s traçades pels colonitzad­ors europeus, s’acarnisses­sin amb aquells pobles que aspiren a separar-se de la seva autoritat.

En tot cas, la inviolabil­itat més estricta de fronteres es dona al continent africà. Després de la cascada d’independèn­cies africanes del 1962, van brollar guerres a Katanga i a Biafra, en les quals els separatist­es impugnaven els nous governs de les antigues colònies.

També agents israelians van intervenir sovint en la desestabil­ització de les flamants repúblique­s.

L’Organitzac­ió de la Unitat Africana té com a base fonamental la sacrosanta inviolabil­itat del traçat de les seves fronteres per por que el seu desmantell­ament precipiti tot el continent cap a interminab­les guerres tribals.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain