La Vanguardia (Català)

L’Iran dona per acabat el rescat tan sols 48 hores després del terratrèmo­l

Teheran ha rebutjat l’ajuda exterior, malgrat que la zona és de difícil accés

- Kermanshah. Servei especial

No havien passat 48 hores des del terratrèmo­l que va fuetejar el nordoest de l’Iran diumenge passat, en les àrees de majoria kurda fronterere­s amb l’Iraq, quan les autoritats van anunciar que el procés de recerca de superviven­ts havia acabat a la província de Kermanshah, la més afectada. Això passava malgrat que moltes poblacions estan ubicades en llocs remots on les autoritats només han tingut accés a través d’helicòpter­s.

Es calcula que el nombre de morts, que ahir ascendia a 530, segons l’agència oficial de notícies Irna, pot ser molt més gran.

“Vinc a ajudar els meus. No puc quedar-me de braços plegats a Teheran veient que la gent està patint”, assegurava la Shirin, una estudiant de doctorat en ciències que viatjava des de la capital amb caixes plenes de roba i de menjar que havia recollit entre els seus amics. Aquesta jove kurda assegurava que l’ajuda no està arribant, que molts n’estan fent mal ús, i que la població civil s’està organitzan­t per gestionar-la. “Em fa tristesa dir-ho, però jo crec que al Govern no li importen els kurds”, deia la jove. Aquest ha estat el pitjor sisme que ha viscut la regió, dominada per les muntanyes Zagros, en l’últim segle.

Joves com la Shirin eren només la representa­ció d’un gran moviment social que ha sorgit a Teheran i altres regions de l’Iran on la gent es reuneix per deixar tota mena d’ajuda que pugui alleujar les més de 70.000 persones que diumenge es van quedar sense sostre. S’hi sumen altres milers que han decidit no dormir a casa seva per por d’una de les més de 200 rèpliques. Kermanshah, la capital de la regió més afectada pel terratrèmo­l, era una ciutat semidesèrt­ica ahir a la nit. Milers de persones han decidit agafar els seus cotxes, buscar un espai en zones obertes i dormir en tendes de campanya.

“Els danys en les construcci­ons van ser pocs, però les escenes van ser terribles. Hi ha molta por”, deia Maryam Seifi, que es trobava a l’hospital acompanyan­t la seva germana, que estava de part. Seifi explica que l’escena que es va viure a la secció prenatal era gairebé de terror. “Una dona va caure del llit quan intentava tenir el seu nadó, els bressols rodaven”, explica Seifi, que diu que afortunada­ment els metges i les infermeres van ajudar a controlar la situació després que va acabar el primer sotrac, d’uns vint segons. La Zeinab, una dona amb el tradiciona­l xador iranià que es trobava en el mateix grup de Seifi, explicava que la seva germana i el seu cunyat viuen a Sarpol-e Zahab, la població més afectada pel sisme amb més de 200 morts. “Fa dos dies que dormen al carrer, tenen un nen de dos anys i hi ha pocs llocs per aixoplugar-se”, deia.

Aquesta dona es feia ressò d’aquestes queixes constants que l’ajuda no arriba en la quantitat necessària, especialme­nt ara que les nits comencen a ser glaçadores. “Tenim l’esperança que això canviï amb la visita del president Rohani”, assegurava la Zeinab, que recordava que ahir el mandatari va visitar les zones més afectades per prometre ajuda immediata i crèdits per a la reconstruc­ció dels habitatges. Juntament amb la seva comitiva també va arribar un jumbo de la companyia Iran Air ple d’ajuda humanitàri­a de la Mitja Lluna Roja iraniana, que és la institució encarregad­a de gestionar aquestes emergèncie­s al país. El ministre d’Exteriors, Muhammad Javad Zarif, va assegurar que l’Iran és capaç de gestionar aquesta crisi al declinar la cooperació d’altres països.

“Ha estat un gran dolor per a tots els iranians”, va dir en la seva visita a Kermanshah el president Rohani, que va prometre que faria tot el possible per buscar els seus responsabl­es. I és que de les 30.000 edificacio­ns que, pel que sembla, han quedat destruïdes gran part pertanyen a Meskan-e Mehr, el programa d’habitatges socials posat en marxa per l’expresiden­t Mahmud Ahmadineja­d i envoltat d’escàndols de corrupció. Segons Rohani, algunes d’aquestes cases són molt noves i, tot i això, s’han enfonsat. “Com ha pogut passar?”, es preguntava, i obria un debat que segurament servirà de punta de llança del Govern davant el sector més radical.

“Probableme­nt ens recuperem i les ciutats es reconstrui­ran, però els qui van perdre les seves famílies no ho podran fer”, diu el Said.

Gran part dels edificis enfonsats són habitatges socials construïts en el mandat d’Ahmadineja­d El president Rohani promet buscar els responsabl­es de tanta destrucció i la xifra de morts puja a 530

 ?? ATTA KENARE / AFP ?? Una nena reflectida en un mirall rescatat de la runa a Sarpol-e Zahab, una de les localitats iranianes més castigades pel sisme
ATTA KENARE / AFP Una nena reflectida en un mirall rescatat de la runa a Sarpol-e Zahab, una de les localitats iranianes més castigades pel sisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain