La Vanguardia (Català)

Albiol demana a Cs i PSC que no tanquin acords amb nacionalis­tes

- BARCELONA Redacció i agències

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va enviar ahir per carta una sèrie de peticions a Ciutadans i PSC, entre aquestes que es comprometi­n a pactar després del 21-D. Cs va aplaudir la proposta, tot i que va retreure al PP haver-se compromès en el passat amb “els nacionalis­tes” de CiU.

La missiva, conformada per tres propostes que el líder del PPC vol que els partits s’atreveixin a plasmar en els seus programes electorals, consisteix en un compromís a “rebutjar qualsevol acord” amb partits defensors de la independèn­cia. També demana d’“apostar per un govern constituci­onalista” sempre que els resultats electorals ho permetin i, finalment, es refereix a la promesa de no donar suport a cap referèndum “pactat o no” per a l’autodeterm­inació de Catalunya. En un acte a Nou Barris, Albiol va aprofitar per anunciar la proposta i va incidir en la necessitat de buscar un acord entre les tres formacions per aconseguir un govern que “respecti l’Estatut i la Constituci­ó”, deixant de banda les “nostres diferèncie­s per posar l’accent en allò que ens uneix”.

Ciutadans va aplaudir la proposta i va defensar la necessitat de configurar un govern “transversa­l” per liderar una “nova etapa”, va dir el portaveu adjunt de l’organitzac­ió taronja al Parlament, Fernando de Páramo. Tot i així, de Páramo va retreure al PP els seus pactes amb CiU, així com també els del Partit Socialista en el tripartit: “Tant de bo no s’haguessin equivocat concedint als partits nacionalis­tes tant de marge”. El portaveu va desafiar el PSC a aclarir el seu posicionam­ent perquè considera que els socialiste­s són “experts a equivocar-se de socis”, referint-se als dos tripartits que van liderar en dues legislatur­es: “Li demanem claredat a Iceta, perquè seria bo saber què passarà amb els seus vots. Amb els nostres no passarà que el senyor Junqueras sigui president”. Preguntat per un eventual acord amb els comuns al Parlament, de Páramo va explicar que dialogarie­n amb ells si fos necessari aconseguir la seva abstenció per formar majoria.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va recordar que no és partidari de fronts, va apuntar que contestarà la carta a Albiol i que, de manera adjunta, li enviarà una fotocòpia del programa del seu partit “de 150 pàgines” per veure què creu “que pot ser terreny per parlar”. I que, de passada, també demanarà al líder dels populars catalans que li enviï el seu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain