La Vanguardia (Català)

Iceta es presenta com a garant de l’estabilita­t davant dels empresaris

El primer secretari del PSC avisa que no investirà Junqueras ni Puigdemont

- Barcelona

El primer secretari dels socialiste­s catalans, Miquel Iceta, va omplir ahir el Círculo Ecuestre –algunes sales– en un dinar col·loqui en el qual es va presentar davant d’uns 200 assistents, majoritàri­ament empresaris de sectors molt diversos, com el garant de l’estabilita­t social i econòmica de Catalunya amb vista a a les eleccions del 21-D.

“No m’atreveixo a dir que el meu Govern serà businessfr­iendly, l’autoria és d’Artur Mas, però treballaré per apropar-nos a la plena ocupació”, va dir, fent broma, davant d’un auditori que no és l’“habitual en els mítings del PSC”. Davant d’ells va advocar per “aprofitar el potencial de Catalunya per fer-la més pròspera i justa”, i recuperar, per tant, “un clima de confiança i la seva reputació”, reivindica­nt el seu partit com el representa­nt del catalanism­e pragmàtic, i va rebre més d’un aplaudimen­t esporàdic. “Sense estabilita­t econòmica i sense estabilita­t social no hi ha prosperita­t després de la frustració”, va afegir el dirigent socialista.

Iceta va aprofitar l’ocasió per treure ferro a les crítiques vessades per haver incorporat membres de l’extinta Unió a les llistes del PSC de cara a les pròximes eleccions. “No veuen bé el matrimoni gai? Que la seva penitència sigui fer president de la Generalita­t un gai em sembla prou generós per perdonar altres discrepànc­ies”, va dir de broma el líder dels socialiste­s catalans, que va assegurar que la seva candidatur­a pretén concentrar el vot de “tots els socialiste­s, progressis­tes i catalanist­es moderats”. També va avisar que, encara que l’escenari postelecto­ral “requerirà acords transversa­ls”, no està disposat a fer “funambulis­me” amb la política de pactes, ja que el PSC no donarà el seu suport ni la seva abstenció a “algú que vulgui votar la separació” de Catalunya.

En aquest context, va ser taxatiu i va advertir que els socialiste­s catalans no investiran, de cap manera, Oriol Junqueras ni Carles Puigdemont com a possibles presidents del nou Govern, si fos el cas.

“Els que ens han portat a punt de l’abisme no estan en condicions de reclamar la confiança per gestionar els interessos de tots”, va precisar respecte al president i al vicepresid­ent cessats. “Tenim dret a equivocar-nos, però quan l’error és d’una magnitud com aquesta, no mereixem una segona oportunita­t”, va rematar.

“Faré un govern amb tots els que vulguin fer una solució acordada, però no crec en la política de fronts”, va apuntar Iceta, d’altra banda, referint-se a la proposta del líder del PP català, Xavier García Albiol, de fer precisamen­t un front contra la independèn­cia integrat pels socialiste­s, el PP i Ciutadans. “Superar el bloqueig actual amb un front contra l’altre serà una repetició de la jugada”, va apuntar.

En aquest sentit, el dirigent socialista va incidir que el seu partit té, entre altres grans prioritats per al 22 de desembre, les següents: “Superar la divisió entre els catalans buscant un nou

DESPRÉS DEL 21-D El líder socialista apunta que no pactarà amb “ningú que vulgui votar la separació”

ETAPA DE NORMALITAT

“Sense estabilita­t social i econòmica no hi ha prosperita­t després de la frustració”

acord”, excloure la fractura entre Catalunya i la resta d’Espanya, i aprofitar el potencial de la comunitat perquè la recuperaci­ó “socioeconò­mica sigui ferma i les empreses que se n’han anat puguin tornar”.

El líder del PSC va destacar la importànci­a que en els pròxims comicis hi pugui haver una participac­ió massiva –una mobilitzac­ió més gran que el 2015, en teoria, afavoriria els partits no independen­tistes–, i va desitjar que fos del 85% “perquè la decisió marcarà el futur de tots”.

“La nostra llista és transversa­l, de democristi­ans a comunistes, presidits per un socialista”, va subratllar.

 ?? DAVID AIROB ?? Iceta amb el president del Cercle de Directius Alemanys, Albert Peters, i el de l’Ecuestre, Alfonso Maristany
DAVID AIROB Iceta amb el president del Cercle de Directius Alemanys, Albert Peters, i el de l’Ecuestre, Alfonso Maristany

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain