La Vanguardia (Català)

“L’opció normal seria lliurar Puigdemont”

Frank Verbruggen, professor de Dret Penal de la Universita­t Catòlica de Lovaina

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Professor de Dret Penal a la Universita­t Catòlica de Lovaina, Frank Verbruggen segueix amb expectació l’insòlit cas judicial obert arran de la fugida a Bèlgica de Carles Puigdemont i els seus consellers per eludir l’acció de la justícia espanyola. “No hi ha precedents. És un cas excepciona­l per la seva dimensió política i perquè l’ordre europea de cerca i captura fa referència en general a delictes més clàssics. La malversaci­ó de fons públics i el frau sí que són a la llista, però els delictes de rebel·lió i sedició són menys obvis”, afirma Verbruggen.

Fins a quin punt els delictes han d’estar tipificats en els codis penals de tots dos països? Aquest serà el debat. Alguns països no insisteixe­n en la doble incriminac­ió, però Bèlgica sí. Hi ha arguments bons per això. Es vol evitar que qualifican­t una cosa d’assassinat es pogués utilitzar l’euroordre per a casos d’eutanàsia o avortament, per exemple, legals a Bèlgica. Exigir doble tipificaci­ó és una garantia. També és diferent si els fets han passat en un país o un altre, i en aquest cas han passat tots a Espanya. Però, dit això, la lògica darrere l’euroordre és la mútua confiança. La regla és lliurar, l’excepció és rebutjar. És la interpreta­ció del Suprem belga i del Tribunal Europeu de Luxemburg. L’opció normal seria lliurar Puigdemont i els altres. Ara li toca a la defensa buscar raons perquè el jutge ho rebutgi. Passi el que passi, voldran guanyar temps i, si no tot està clar, demanaran més informació a Espanya.

Com es pot provar que a Espanya no tindria un judici just?

El problema és que només es pot determinar al final, quan s’hagin esgotat els recursos fins i tot al Suprem o anar Estrasburg. Per Bèlgica no és obvi dir que hi ha un risc clar de violació del dret a procés judicial just si els lliura. El Suprem belga sempre ha volgut ser un bon alumne en això i confiar en els altres estats.

Bèlgica els podria extradir per només alguns delictes? Sí, poden dir per exemple que només se’ls pot jutjar per sedició però no per rebel·lió a menys que Bèlgica ho consenti, al final de la investigac­ió. Espanya hauria de demanar-ho. No hi ha sancions

previstes, tot es basa en la bona fe.

Fugint a Bèlgica estan en una situació més avantatjos­a judicialme­nt que els exconselle­rs que es van quedar a Espanya? Sí, això és un fet. Per això m’imagino que Bèlgica s’ho pensarà dues vegades i en cas de dubte ho consultarà a la justícia europea per guanyar temps.

EFECTES DE L’EUROORDRE “És un fet” que els consellers fugits tenen una situació judicial més avantatjos­a

 ??  ?? Frank Verbruggen
Frank Verbruggen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain