La Vanguardia (Català)

L’home que va perdre un ull l’1-O es querella contra la Policia

ERC i PDECat demanen una comissió d’investigac­ió sobre les càrregues

- TONI MUÑOZ PEDRO VALLÍN Barcelona / Madrid

Roger Español va aparèixer ahir públicamen­t per anunciar que ha presentat una querella contra tres agents de la Policia Nacional pel tret d’una pilota de goma que li va provocar la pèrdua de la visió de l’ull dret. Va passar durant les càrregues que va protagonit­zar la policia el matí del dia 1 d’octubre als voltants de l’escola Ramon Llull de Barcelona. L’home marxava a casa seva quan va rebre l’impacte del projectil des d’una distància de 15 metres.

La querella va dirigida contra un escopeter de qui es tenen imatges però no el número d’identifica­ció i contra dos comandamen­ts que sí que tenen identifica­ts que van presenciar el tret. El cas està en mans del jutjat d’instrucció 7 que investiga les càrregues contra un centenar de ciutadans.

Roger Español passa a engrossir la trista llista de mutilats per pilotes de goma que, després de la prohibició pel Parlament de l’ús d’aquest armament antiavalot­s, havia de tancar per sempre a Catalunya Ester Quintana, que va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’una bala de goma disparada pels Mossos el 2012. “Vull ser l’últim ferit per bala de goma a tot l’Estat espanyol”, va assegurar. El tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Asens, va anunciar que l’Ajuntament es personarà com a acusació particular per aquests fets, que considera, “concentren tota la brutalitat de l’1-O”.

Mentrestan­t, els grups d’ERC i PDECat al Congrés dels Diputats van registrar ahir la petició d’una comissió d’investigac­ió sobre l’actuació policial de l’1-O. Amb aquesta comissió, que en principi tindrà el suport del grup confederal Units Podem, els grups catalans pretenen vèncer el forrellat que el Govern central ha donat a tota informació relativa a aquest dispositiu, amb l’aplicació d’una classifica­ció genèrica de tot desplegame­nt de seguretat com a secret d’Estat. La Moncloa ha contestat en aquests termes a les preguntes que tant els grups catalans com Units Podem van presentar al Congrés i al Senat, apel·lant a un acord del Consell de Ministres del 1986 que establia que els desplegame­nts i plans de seguretat vinculats a la protecció d’“institucio­ns i organismes públics” eren considerat­s secrets. La mesura, adoptada pel govern de Felipe González en els anys de plom del terrorisme etarra, és aplicada avui pel ministre de l’Interior, José Ignacio Zoido, per bloquejar tota informació relativa al cost, el nombre d’efectius i les instruccio­ns dels agents l’1 d’octubre. “Van ser actuacions contundent­s, violentes, premeditad­es (...) que vulneraven elementals drets fonamental­s relatius a la dignitat humana”, assenyalen Joan Tardà (ERC) i Carles Campuzano (PDECat) en la seva proposta.

Roger Español diu que va rebre l’impacte de la pilota de goma d’una distància de 15 metres quan tornava a casa

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Roger Español acompanyat per l’advocada Laia Serra i el regidor Jaume Asens
TONI ALBIR / EFE Roger Español acompanyat per l’advocada Laia Serra i el regidor Jaume Asens

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain