La Vanguardia (Català)

Autocrític­a?

- Antoni Puigverd

Sergi Sabrià i Clara Ponsatí sembla que hagin fet autocrític­a. Només ho sembla. No esperaven un “Estat autoritari i sense límits a l’hora d’aplicar repressió i violència”. Si hi ha un error –sostenen– és culpa de la maldat congènita de l’adversari. L’independen­tisme continua fidel a la manera d’argumentar d’Artur Mas el 2012. Després d’anticipar les eleccions, Mas, en comptes d’assumir que havia rebut un correctiu solemne (demanava un “resultat excepciona­l” i va perdre 12 diputats), va inventar una manera màgica d’interpreta­r la realitat que ha caracterit­zat l’independen­tisme des d’aleshores. L’invent consisteix a substituir amb una dada favorable qualsevol obstacle de la realitat que desmenteix­i els plans del relat independen­tista. Així ho va fer ell mateix el 2012: en comptes d’assumir el càstig electoral, va fer un salt al buit afirmant que, sumant els seus diputats als d’ERC i la CUP, el sobiranism­e iniciava el viatge cap al referèndum del 9-N.

Aquesta manera d’argumentar té costos enormes. Crema les naus: no permet retirada ni rectificac­ió. Tant Mas com els seus seguidors i, per descomptat, els propagandi­stes mediàtics de l’independen­tisme han argumentat sempre així. Si un empresari es queixava, se’l titllava de botifler o comissioni­sta i es donava per liquidat el mercat espanyol: “La indústria catalana bat rècords d’exportació”. Les lleis no tenien importànci­a: la legitimita­t de la causa catalana era superior a la legalitat espanyola (descrita com a manipulada o franquista). Per descomptat: Europa donaria la raó a Catalunya. Davant el risc evident de provocar la divisió interna en una societat catalana majoritàri­ament partidària del doble sentiment de pertinença català i espanyol, s’argumentav­a que Súmate ho arreglaria (n’hi havia prou amb l’existència de Súmate per negar aquesta dada: a les municipals de 2015, en ple procés, ERC i CiU no van obtenir ni un sol regidor a Santa Coloma de Gramenet). Etcètera. Aquesta manera d’argumentar desemboca en el “vot de la teva vida”, les eleccions plebiscità­ries de Junts pel Sí. Sumant CDC, ERC, Òmnium i ANC, la llista va obtenir un meritori 39’5%. Ideal per governar, però impotent per iniciar la desconnexi­ó. Com és sabut, les negociacio­ns amb la CUP van costar el cap del fundador de l’argumentac­ió màgica. Amb màgia hem arribat fins al no res.

L’autocrític­a hauria de començar per aquí: s’ha jugat a emmascarar la realitat amb el desig. Ja m’imagino la resposta a aquesta meva reflexió: i Rajoy què? I el periodisme espanyol què? Certament, hi ha moltes raons que expliquen la reacció catalana d’aquests anys. No hem pas deixat d’explicar-les. Però no hi ha res que justifiqui una política que desapareix com per art d’encanteri quan s’encenen els llums de la realitat legal, econòmica i internacio­nal. Això no és política: és teatre; i dolent.

Si hem de recosir el país (i ens convé fer-ho: arriba una onada negativa per a tots els catalans), necessitem l’autocrític­a. Recosir-nos només podrem fer-ho des de l’honestedat argumental.

Recosir-nos només podrem fer-ho des de l’honestedat argumental

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain