La Vanguardia (Català)

Autocrític­a

- Pilar Rahola

Octavio Paz assegurava que l’única possibilit­at de supervivèn­cia de les societats lliures era l’exercici constant de l’autocrític­a, atès que és el ressort que ens permet aprendre del passat i millorar el futur. En aquest sentit, em sumo a la petició general d’autocrític­a del procés independen­tista que, òbviament, ha comès errors que haurà de saber analitzar, i dels quals s’haurà de vacunar. Res a dir, doncs, davant la necessitat d’un exercici que només pot servir per fer millor les coses.

Tanmateix –i és un adverbi amb esteroides–, no crec que aquesta exigència massiva que arriba per terra, mar i micròfon, sigui d’autocrític­a, sinó més aviat el que voldrien alguns és que l’independen­tisme es reclinés, confessés els seus pecats i expiés les seves culpes. “Que surtin de la presó i donin explicacio­ns”, deia la deessa de Barcelona amb to acusador, i els seus responien amén. Però el que més soroll fa és el tro de les veus espanyolis­tes (perdó, ara s’ha de dir “constituci­onalistes”, es veu que el terme tradiciona­l els incomoda), que s’alcen com a fiscals i jutges dels herètics indepes. Que ministres del PP, tertulians del guerracivi­lisme televisiu i líders tutti colori del front del 155 reclamin

Que els del PP i el front del 155 reclamin autocrític­a als independen­tistes és un exercici de cinisme

autocrític­a als artífexs del procés que ha viscut Catalunya és un exercici de cinisme considerab­le.

Com si no tinguessin res a veure, ni haguessin trencat mai un plat, ni esgotat la paciència catalana, ni haguessin menyspreat la nostra identitat, ni atacat la nostra llengua, ni discrimina­t les nostres infraestru­ctures, ni haguessin esclafat l’Estatut que vàrem votar als parlaments i ratificar a les urnes. Ni les campanyes ferotges de Rivera emulant els discursos de Primo de Rivera, ni les signatures del PP escampant la catalanofò­bia per terres espanyoles, ni els Wert de torn volent espanyolit­zar-nos, ni el greuge fiscal, ni l’ajornament permanent d’infraestru­ctures bàsiques, res no ha existit. Per no existir, ni tan sols ha existit un Rajoy que s’ha negat a fer política durant anys, que ha menystingu­t un procés que afectava milions de persones, que ha reduït a pura repressió el que era un conflicte territoria­l, i que encara surt a la ràdio i assegura que ha estat molt valent perquè ningú, des de la Segona Guerra Mundial, havia destituït un govern. Sí, ho ha dit així, i s’ha quedat tan ample. Qui podia imaginar que algú considerar­ia que això és un mèrit!

No hi ha dubte que l’autocrític­a serà necessària en tots els patis polítics, perquè la situació a la qual hem arribat ha estat terrible. I ningú no se n’escapa, començant per l’independen­tisme. Però hi ha una cosa que no es pot oblidar: el procés d’independèn­cia ha estat la conseqüènc­ia i no la causa de la situació, nascuda per la necessitat d’autodefens­a davant les agressions que hem patit com a nació.

Autocrític­a, doncs, tota. Però que alguns que la reclamen als altres comencin a practicar-la.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain